lesbiennes scheiden sneller dan homo's

8 redenen om een vriendschap te verbreken

Mensen zijn kuddedieren en we hebben andere mensen nodig om ons leven leuk en fijn te maken. Het hebben van goede vrienden is voor de meeste van ons een must! Maar niet alle vriendschappen zijn even goed voor je. Deze 8 tekenen vertellen je dat je de vriendschap beter kunt beëindigen.

Energievreters

Sommige vriendschappen kosten je meer energie dan ze opleveren. Nu is dat voor een poosje niet zo erg. De ene keer heb jij de energie van je vrienden nodig, op een ander moment sta jij voor hen klaar. Maar als de balans ver te zoeken is dan moet je je misschien eens achter je oren gaan krabben.

Taboe

Veel mensen hebben niet door hoe slecht sommige zogenaamde ‘vrienden’ voor hen zijn, en houden veel te lang vast aan relaties die ze in principe beter zouden dumpen. Bovendien ligt er nog steeds een groot taboe op het verbreken van vriendschappen. Toch is het soms de enige oplossing.

Verbreken

Herken je in onderstaande situaties iets te veel eigenschappen van je vriend of vriendin? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om de vriendschap tussen jullie voorgoed te verbreken.

1. Voor alles nodig in het leven

In eerste instantie lijkt het natuurlijk volstrekt normaal dat je er bent voor je vrienden. Wanneer hun ‘behoeftigheid’ echter buitensporige verhoudingen aanneemt, is dat niet alleen geestelijk enorm vermoeiend, het legt ook flink beslag op je tijd. Vooral vrouwen zoeken regelmatig emotionele steun bij hun vrienden. Daar is op zich niets mis mee, maar wanneer iemand bij jou ten rade gaat voor de kleinste futiliteit of minieme beslissingen in zijn leven, wordt het toch gevaarlijk

2. Liever niet zien 

Wanneer je nooit zin hebt om met iemand af te spreken is dat geen goed teken. Maar wanneer een gevoel van algehele opluchting steevast de kop opsteekt wanneer vriend of vriendin lief verstek laat gaan, is het misschien toch een goed idee de vriendschap op te geven. Houd in het achterhoofd dat vriendschappen, vrijwillige relaties zijn. Niemand verplicht je ertoe zijn of haar vriend te worden, laat staan te blijven.

3. Voortdurend ruzie

Wanneer er tussen twee ‘vrienden’ voortdurend onenigheid is kan dat betekenen dat twee mensen niet bij elkaar passen, of dat één van de twee de vriendschap niet naar behoren waardeert. Het gaat hier niet alleen om kleine strubbelingen of discussies, ook wanneer er één iemand de relatie duidelijk probeert te domineren, door bijvoorbeeld altijd alles naar zijn hand te willen zetten, zonder daarbij rekening te houden met de andere persoon, kan dat een grondige reden voor argwaan zijn. Wanneer het contact altijd van één kant lijkt te komen, is dat niet bevorderlijk voor de relatie.

4. Levens liggen te ver uit elkaar

Vrienden hebben niet noodzakelijk alles met elkaar gemeen, maar er moeten wel voldoende overeenkomsten zijn. Goede vrienden stemmen niet noodzakelijkerwijs alles met elkaar af maar er moeten toch genoeg gemeenschappelijke gronden zijn om contact te maken en gewoon plezier te hebben. Omdat mensen in loop van hun leven veranderen, kunnen ook vriendschappen daar onder te lijden krijgen. Een écht goede vriendschap kenmerkt door het feit dat tijd en afstand niet uitmaken. Hoe lang het ook geleden is dat je elkaar gezien of gesproken hebt, je kan de draad altijd zo weer oppikken. Het contact zal nooit onaangenaam of geforceerd aanvoelen..

5. Emotionele rollercoaster

Net als een liefdesrelatie kan een vriendschap soms aanvoelen als een emotionele rollercoaster. Wanneer er voortdurend gewisseld wordt tussen grote hoogtes en diepe dalen, kan dat een duidelijke rode vlag opleveren. De onvoorspelbaarheid van dat soort situaties kan zijn tol gaan eisen. Niet weten wat je kan verwachten van een persoon die je normaliter blindelings zou moeten vertrouwen, kan behoorlijk wat angst en nervositeit met zich meebrengen. Zelfs een depressie is dan niet uitgesloten

6. Symptomen van ‘ziekte’ steken de kop op

Een ongezonde vriendschapsrelatie kan ook heel wat lichamelijke klachten opleveren.  Wanneer je last krijgt van hoofdpijn of maagkrampen vlak voor of nadat je met je vriend of vriendin hebt afgesproken, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een toxische relatie.

7. Tekortkomingen niet zien

Sommige mensen staan niet open voor suggestie en al helemaal niet voor een stukje zelfkritiek. Wanneer je vriend of vriendin bij het aankaarten van problemen prompt tegenwerpt dat je ‘gewoonweg veel te gevoelig bent’, is dat een teken dat hij of zij zich niet in jouw situatie kan of wil inleven. Een echte vriend zou toch met een zekere openheid van geest gezegend moeten zijn, en zou bereid moeten zijn eventuele relationele problemen te onderkennen en – indien nodig – aan te pakken.

8. Vertrouwen beschamen

Vrienden zijn er om geheimen mee te delen. Vooral vrouwen lijken in dat opzicht bijzonder gesteld op hechte vriendschapsbanden: ze delen een groot deel van hun leven met hun naasten, maar die ongebreidelde informatiestroom komt ook met een voorwaarde: grote loyaliteit en trouwzijn van cruciaal belang. Wanneer iemand, om wat voor reden dan ook, je vertrouwen beschaamt, kan dat een complete dealbreaker zijn. Aan vrienden die je niet kan vertrouwen, heb je immers maar weinig.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.