datingsites vergelijken
18 July 2016

700 datingsites misleiden bezoekers met nepprofielen

Brancheorganisaties luiden de noodklok over honderden datingsites met valse profielen, meldde de NOS afgelopen zondag. Achter de nepprofielen zitten medewerkers die leden aan de praat houden in ruil voor geld. De kosten variëren van 60 cent tot 1 euro per bericht.

Frauduleuze praktijken
‘Je reinste oplichting’, zegt Radboud Visser van Singles Keurmerk, de branchevereniging voor relatiebemiddelingsbureaus. ‘Behalve geldklopperij is het misleiding van mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie.’ Ook Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels, hekelt de frauduleuze praktijken.

Lucratieve business
Datingsites met valse profielen zijn onder meer Love2Date.nl, Relatie.nl, Date.nl en Liefde.nl, allemaal eigendom van The Right Link. In principe kan iedereen zo’n misleidende datingsite starten. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die de nepprofielen aanleveren en de berichtenservice en hosting verzorgen, in ruil voor winstdeling.

Pleidooi voor harde aanpak
De brancheorganisaties beklagen zich erover dat er niets wordt ondernomen tegen deze praktijken. Radboud Visser van Singles Keurmerk: ‘Wij pleiten voor een harde aanpak door justitie en de Autoriteit Consument en Markt.’ Volgens de Fraudehelpdesk is dit soort misleiding echter moeilijk strafrechtelijk aan te pakken, omdat de betreffende sites zich in hun algemene voorwaarden tegen klachten indekken.

Gedupeerd? Aangifte doen!
Bij de Fraudehelpdesk komen elk jaar enkele klachten binnen over dit type sites. Niet alle gevallen van datingfraude worden gemeld omdat mensen zich schamen voor het feit dat ze erin zijn getrapt. De ACM spoort consumenten aan kritisch te zijn en klachten vooral te melden. Er is een nieuwe wet in voorbereiding, die meer mogelijkheden biedt voor bestrijding en strafrechtelijke vervolging.

Veilig en betrouwbaar alternatief
‘Datingsites zijn een fantastische uitvinding maar het nadeel is dat je nooit weet wie je tegenover je hebt’, zegt Radboud Visser van Singles Keurmerk. ‘Het is onmogelijk om de bezoekers van zulke sites allemaal te screenen. Bij onze relatiebureaus weten we vrij goed wat voor vlees we in de kuip hebben, omdat we met iedereen een uitgebreid intakegesprek voeren. Van kandidaten die ons een goede match lijken, leggen we de profielen aan elkaar voor. Op basis daarvan kunnen zij dan besluiten of ze elkaar persoonlijk willen ontmoeten. Voor mensen die een serieuze relatie zoeken is een relatiebureau dus een veilig en betrouwbaar alternatief.’

Garantiefonds
De Branchevereniging Singles Keurmerk (BVSK) bundelt de krachten van individuele relatiebureaus. Radboud Visser: ‘Bureaus die lid zijn van de BVSK houden zich aan de beroepscode. Zij nemen deel aan een onafhankelijke geschillenregeling en het Singles Keurmerk Garantiefonds, om consumenten de optimaal haalbare zekerheid te bieden.’

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Tips & Tricks voor online dating

Deze succesvolle app deelt enkele handige tips & tricks om online...

Minder taboes bij online daten

Waar zo’n 20 jaar geleden online daten nog nieuw en onbekend...

Datingsites en apps doen het nog steeds goed in coronatijd

Singlereizen kunnen niet doorgaan en ook door ontmoetingsavonden gaat een streep....

Online campagne waarschuwt 40-plussers voor dateoplichters

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat deze groep daters gemiddeld...

Datingapp Inner Circle blockt met nieuwe feature het woord ‘Hey’

Denk je dat ‘Hey’ de aandacht van je nieuwe match trekt?...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie