gezonde borrlehap

7 x eten dat je nu (nog) weggooit maar prima kunt gebruiken

Iedere week belandt een deel van onze koelkastinhoud in de kliko omdat we niet op tijd waren met opeten. Daarnaast gooien we ook dingen weg waarvan we dénken dat het afval is maar we eigenlijk prima kunnen eten! Hier een overzichtje om zowel het milieu als jouw portemonnee te sparen.

  1. Stam van broccoli en bloemkool

Deze twee groenten vallen onder de kruisbloemenfamilie en zijn een van de gezondste producten die je kan eten. Het is dan ook zonde om de stammen weg te gooien. Toegegeven, ze zijn een stuk harder, maar zitten wel tjokvol betacaroteen, antioxidanten en foliumzuur. Stop ze in een groentesoep of rasp ze in een salade.

  1. Wortelblad

Wie biologische wortels koopt, moet er het blad zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.

  1. Schil van watermeloen

Weinigen weten dat de harde schil van de watermeloen perfect eetbaar is. Ze bevat veel citrulline, een aminozuur dat je aders ontspant en verbreedt, en zo goed is voor je bloeddruk. Je kan ze in stukjes snijden en zouten, wat je een lekkere snack oplevert.

  1. Komkommerschil

Het komkommervlees zelf bestaat vooral uit water; zoals bij veel groenten zitten de voedingsstoffen voornamelijk in de schil. Bij komkommer bevat die veel vitamine K, wat goed is voor je botten en je bloedstolling. Laat die schil er dus gewoon aan, maar vergeet dan wel niet even goed te wassen.

  1. Sinaasappel

Pruts jij ook al die witte schilletjes van je sinaasappel? Dat is helemaal nergens voor nodig. Het ‘merg’ bevat veel hesperedine, wat je cholesterol en je bloeddruk verlaagt én ontstekingsremmend werkt. Daarnaast zit het ook vol pectine, wat je langer een vol gevoel bezorgt. Alleen maar goed voor je gezondheid dus. Ben je geen fan van de bittere smaak? Gooi de hele handel dan in een smoothie.

  1. Uienschil

De buitenste lagen van de ui zijn natuurlijk niet erg lekker, maar ze bevatten wel veel quercetine. Dat is een antioxidant die je bloeddruk helpt te regelen. Je kan er je voordeel uithalen door de schillen in te vriezen en ze boven te halen als je een groetenbouillon maakt.

  1. Koolbladeren

Ook de buitenste koolbladeren sneuvelen in onze keuken, terwijl ze evenveel vitamine A, C en B bevatten als de rest van de kool. Gooi ze in soep of snij ze in kleine reepjes en voeg ze toe aan een wokgerecht.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.