verzekeringen samenwonen

7 tips voor succesvol samenwonen

Samenwonen? Eerst maar eens een relatie horen we je denken! Klopt als een bus. Maar wie weet bevindt jij je over een poosje ineens in de situatie dat je voor deze keuze staat. Om het niet op een complete ramp te laten uitlopen geven we je 7 tips voor succes.

We hebben de tips voor succesvol samenwonen niet zelf verzonnen, nee ze komen uit de koker van de Britse schrijver Emma Jane Unsworth. Zij zocht uit voor The Guardian hoe het precies zat.

Verplichting?

Het zo niet als een verplichting moeten voelen binnen een relatie, maar het is bijna altijd de sociale norm: vroeg of laat breekt het moment aan dat je moet gaan samenwonen. En dat heeft gevolgen. Samenwonen vraagt namelijk meer toewijding van elkaar, ook het financi毛le aspect treedt meer naar voren en je brengt meer tijd in elkaars gezelschap door. De schrijfster is zelf in vijftien jaar tijd maar liefst 4 keer gaan samenwonen dus zette ze haar bevindingen op papier. Lees en oordeel zelf聽馃槈 .

7 tips voor succesvol samenwonen

1. Begin met een schone lei

“Het is belangrijk dat jullie elkaar een eerlijke kans geven om elkaars interieursmaak te appreci毛ren. Doe je dat niet dan heeft dat gevolgen voor de dynamiek binnen jullie relatie”, zegt Unsworth.

Dat appartement dat precies uit een ‘Elle Wonen’-special is ontsnapt mag er dan wel fantastisch leuk uitzien met jouw spullen, het is belangrijk dat je partner ook inbreng krijgt. Het draait allemaal om onderhandelen, tolereren en compromissen sluiten.

2. Ruim je boeltje op

Het is volgens Unsworth normaal dat je de tel kwijtraakt wie nu eigenlijk het vaakst de afwas doet, de was doet en schoonmaakt. Maar de regel is: ruim op wanneer de gelegenheid zich voordoet. Er mag dan wel niets erotisch zijn aan Mr of Mrs Clean, een gepeperde rekening van de huishoudelijke hulp is dat nog veel minder.

3. Hou de ‘natuurlijke’ werking van je lichaam niet tegen (maar laat ook niet alle remmen los)

Ligt die chili con carne wat zwaar op je maag? Hou vooral je winden niet in om je partner niet in verlegenheid te brengen. Nooit. Voor je het weet zit je bij de dokter met een verstoord darmstelsel. “Is een vriendin van me overkomen”, schrijft de Britse.

4. Leg nooit huisdieren op aan je geliefde

Huisdieren kunnen een dealbreaker zijn. Sommige mensen houden gewoon niet van harige wezens in dezelfde omgeving waar gekookt of geleefd wordt.

Unsworth: “Ik hou van katten. Voor mij voelt een huis zonder katten enorm triest aan, maar niet iedereen voelt dat zo. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat mijn laatste poging tot samenwonen eindigde toen ik een kat kreeg en ze continu op ons dekbedovertrek plaste.

5. Ventileer irritaties

Misschien wel de belangrijkste: raak nooit gewend aan elkaars ‘mindere kantjes’. Doe je dat wel, dan geef je de doodsteek aan je relatie. Vertel je partner zijn of haar slechte gewoontes. Doe het tactvol, maar alstublieft, doe het snel houdt Unsworth ons voor.

De Britse: “Ik heb de slechte gewoonte om overal vuile koffiemokken achter te laten. Ik vroeg mijn ex of hij dacht dat ik een ‘mokprobleem’ had en hij antwoordde gelaten: ‘O, dat. Wel, euh, ik ben er al aan gewend geraakt.’ Enter relatiecountdown.”

6. Tv is af en toe best ok茅

“Mijn meest recente partner en ik hebben een jaar geprobeerd om zonder televisie te leven, zodat we ‘productiever zouden worden’. We hielden het welgeteld 茅茅n maand vol, daarna bekeken we continu het Amerikaanse tv-programma ‘RuPaul’s Drag Race’.. Andere entertainmentopties dan seks zijn de sleutel voor een gelukkige thuis op zulke avonden”, schrijft Unsworth.

7. Omarm de romantiek聽

“Samenwonen geeft een nieuwe betekenis aan romantiek en die moet je omarmen, want we worden er niet jonger op en het leven is kort. Nu je niet meer aan het daten bent en de oppervlakkige vlinders verdwenen zijn, ligt een weelde aan nieuwe mogelijkheden open om je passie en affectie voor je partner te tonen”, concludeert de Britse.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek 路
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek 路
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek 路
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek 路
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek 路
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek 路
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

鈥淚k voel geen klik.鈥 鈥淚k ben niet verliefd.鈥 Of: 鈥淲e passen niet helemaal bij elkaar.鈥 Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan 茅茅n of een paar dates.