vakantie ongezond

7 tips om het vakantiegevoel vast te houden

Je hebt net een geweldige vakantie achter de rug, maar voor je het weet zit je terug in die oude vertrouwde werksleur. Wat zou het fijn zijn als je dat heerlijke vakantiegevoel wat langer vast kon houden!

Dagblad Trouw geeft zeven tips uit het boek ‘De kunst van het vakantievieren’ van arbeidspsychologe Jessica de Bloom. “We zitten snel weer in de sleur omdat we weer precies hetzelfde doen als voor de vakantie.”

Vakantiegevoel verdwijnt na 1 week

Uit heel wat onderzoeken blijkt dat een groot deel vakantiegangers niet uitgerust van zijn of haar vakantie terugkeert. Uit het promotieonderzoek van de Bloom blijkt dan weer dat de meeste mensen wél uitgerust terugkeren, maar dat dit vakantiegevoel al na één week is verdwenen.

Dat komt volgens de deskundige doordat we na die heerlijke vakantie weer net hetzelfde doen als ervoor. “Daar komt nog eens bij dat werknemers steeds vaker te maken krijgen met werk dat zich tijdens de vakantie opstapelt”, zegt De Bloom in Trouw. “Dan begin je al met een overload aan werk.”

Pieken op 8e dag

Bij mensen die voor, tijdens en na de vakantie werden onderzocht bleek dat hun gezondheid en hun welbevinden tijdens de vakantie snel toenam, piekte op de achtste dag, maar dat het na de werkhervatting ook snel weer afnam. De duur van de vakantie en de aard van de activiteiten zorgden er volgens De Bloom bijvoorbeeld niet voor dat mensen langer hun vakantiegevoel konden vasthouden.

Vakantie nodig om te herstellen

Volgens De Bloom hebben we vakantie nodig om goed te kunnen functioneren. “Ik vergelijk vakantie altijd met slapen. We gaan iedere avond weer naar bed, terwijl we weten dat we ergens de volgende dag weer moe worden.” Vakantie is een ‘krachtig middel om te herstellen van werk’.

Ze wijst daarnaast naar onderzoek uit de Verenigde Staten naar mensen die jarenlang niet op vakantie zijn geweest. “Deze mensen lopen een groter risico op ziekten en overlijden op jongere leeftijd dan mensen die regelmatig vrij nemen.”

Zeven tips om het ultieme vakantiegevoel vast te houden

1. Koop iets voor de vakantiebestemming. Een middagje winkelen vergroot de voorpret.

2. Sport na je laatste werkdag. Dan worden stresshormonen sneller afgebouwd. Anders kan het kan leiden tot een ziek gevoel tijdens de eerste vrije dagen.

3. Besteed het geld aan ervaringen in plaats van aan dingen. Herinneringen aan leuke, bijzondere activiteiten zijn thuis bijna nog net zo leuk als tijdens de vakantie.

4. Zorg voor een heerlijke laatste vakantiedag. Deze dag zal in belangrijke mate bepalen hoe positief je terugdenkt aan de vakantie.

5. Gebruik een andere shampoo. Een geur wordt snel aan een gevoel gekoppeld. Wie thuis naar een beetje vakantiegevoel verlangt, trekt de vakantieshampoo uit de kast.

6. Begin op woensdag weer met werken. Een korte eerste werkweek verlengt het vakantiegevoel.

7. Doorbreek de dagelijkse sleur. Doe bijvoorbeeld boodschappen in een andere supermarkt.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!