7 tips om als single na een scheiding de draad op te pakken

7 tips om als single na een scheiding de draad op te pakken

Na de tumultueuze periode van scheiden, zou het vinden van geluk na alle stress en emotie een eitje moeten zijn. Maar vaak blijkt dit toch gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe geef jij die positieve schwung aan je leven?

1. Neem de tijd om de scheiding te verwerken

We lieten familierechtadvocaat Ingrid Vledder eerder aan het woord over het benaderen van een scheiding. Een van haar tips was dat je gerust de tijd mag nemen om een scheiding te verwerken en in jezelf te investeren. Het is namelijk niet vreemd dat je na een scheiding in een rouwproces terecht komt. Onderken dat je leven en je toekomstbeeld verandert, en pak de rust om hiervan afscheid te nemen.

2. Neem een hobby

“Vind je passie”, stelt televisiepsycholoog Dr. Phil. Maak een lijstje van dingen waar je enthousiast van wordt en waar je voor uit bed komt, en welke doelen je de komende tijd wilt bereiken. Richt je huis in op jouw manier, ga leuke dingen doen met je kinderen en heb plezier. De positiviteit die deze dingen met zich meebrengen werken zich door op andere facetten van je leven.

3. Ontdek wie je vroeger was

Vooral als je langere tijd getrouwd bent geweest, kan het zo zijn dat je dingen die je in je single leven graag deed hebt opgegeven. Of dat je meer deel uitmaakte van een koppel dan van je individuele zelf. Misschien ging jij graag uit maar bleef je partner liever thuis, of misschien hield jij altijd erg van citytrips maar kon je man- of vrouwlief hier niet mee verblijden. En dat is helemaal niet erg hoor, zo gaat het soms, legt Robert Alberti uit, psycholoog en auteur van Rebuilding: When Your Relantionship Ends. Maar nu je weer single bent kun je je afvragen “Wat deed ik voordat ik deze relatie aanging?”, en zo je hobby’s en interesses van vroeger hervinden.

4. Vernieuw je sociale kring

Een scheiding betekent niet alleen een drastische verandering voor je relatie, ook je vriendschappen moeten eraan geloven. Sommige vriendschappen zal je hervinden, maar andere vrienden kan je ook verliezen. Dit is niet per se negatief, want het is prima om een paar van de koppeltjes waarmee je bevriend was tijdens het huwelijk te vervangen door single vrienden. Maar hoe pak je dit aan? ‘’Ga naar buiten en ga dingen doen”, adviseert Paula Ellen van VibrantNation. “Doe dingen die je leuk vindt en zoek groepen op met dezelfde interesses. Het duurt misschien even, maar vriendschappen volgen vanzelf.”

5. Durf alleen te zijn

Het klinkt misschien tegenstrijdig met de vorige tip, maar uiteindelijk vullen de twee elkaar juist aan: alleen zijn (zowel figuurlijk als letterlijk) is oké. Niet alleen is het namelijk oké (en juist gezond) om even als single door het leven te gaan, maar ook is het oké om je af en toe niet met mensen te omringen. Het gaat erom dat jij de balans vindt die bij jou en je nieuwe leven past.

6. Verbreed je relatiehorizon

Als je er klaar voor bent om te daten, is het misschien ook eens tijd om jouw traditionele datingtechnieken te herzien, stelt Alberti. Ga uit je comfortzone en date iemand die in eerste instantie niet je type is of op een manier die voor jou ongewoon is, zonder dat je ervan uitgaat dat het in een vaste relatie hoeft te eindigen. Misschien heb je altijd mensen met een bepaalde achtergrond gedatet, of viel je altijd op gevoelige binnenvetters. Dan is het volgens Alberti nu tijd om eens de extraverte sportman of –vrouw aan de haak te slaan. Hoe je dat doet? Nou, bijvoorbeeld met een van deze datingapps.

7. Er is altijd hoop

Waar alle experts het over eens zijn: er staat een mooie tijd aan te komen. Zoals schrijver en cabaretier Louis C.K. zei: “Een scheiding is altijd goed nieuws. Ik weet dat het raar klinkt, maar het is raar, want een goed huwelijk is nog nooit uitgelopen op een scheiding. Dat zou triest zijn”. Dus zoek je vrienden op, ga leuke dingen doen en neem je kinderen mee, want van zelfmedelijden is nog nooit iemand beter geworden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rechtsinfo.nl.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.