7 tips om als single na een scheiding de draad op te pakken
31 October 2015

7 tips om als single na een scheiding de draad op te pakken

Na de tumultueuze periode van scheiden, zou het vinden van geluk na alle stress en emotie een eitje moeten zijn. Maar vaak blijkt dit toch gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe geef jij die positieve schwung aan je leven?

1. Neem de tijd om de scheiding te verwerken

We lieten familierechtadvocaat Ingrid Vledder eerder aan het woord over het benaderen van een scheiding. Een van haar tips was dat je gerust de tijd mag nemen om een scheiding te verwerken en in jezelf te investeren. Het is namelijk niet vreemd dat je na een scheiding in een rouwproces terecht komt. Onderken dat je leven en je toekomstbeeld verandert, en pak de rust om hiervan afscheid te nemen.

2. Neem een hobby

“Vind je passie”, stelt televisiepsycholoog Dr. Phil. Maak een lijstje van dingen waar je enthousiast van wordt en waar je voor uit bed komt, en welke doelen je de komende tijd wilt bereiken. Richt je huis in op jouw manier, ga leuke dingen doen met je kinderen en heb plezier. De positiviteit die deze dingen met zich meebrengen werken zich door op andere facetten van je leven.

3. Ontdek wie je vroeger was

Vooral als je langere tijd getrouwd bent geweest, kan het zo zijn dat je dingen die je in je single leven graag deed hebt opgegeven. Of dat je meer deel uitmaakte van een koppel dan van je individuele zelf. Misschien ging jij graag uit maar bleef je partner liever thuis, of misschien hield jij altijd erg van citytrips maar kon je man- of vrouwlief hier niet mee verblijden. En dat is helemaal niet erg hoor, zo gaat het soms, legt Robert Alberti uit, psycholoog en auteur van Rebuilding: When Your Relantionship Ends. Maar nu je weer single bent kun je je afvragen “Wat deed ik voordat ik deze relatie aanging?”, en zo je hobby’s en interesses van vroeger hervinden.

4. Vernieuw je sociale kring

Een scheiding betekent niet alleen een drastische verandering voor je relatie, ook je vriendschappen moeten eraan geloven. Sommige vriendschappen zal je hervinden, maar andere vrienden kan je ook verliezen. Dit is niet per se negatief, want het is prima om een paar van de koppeltjes waarmee je bevriend was tijdens het huwelijk te vervangen door single vrienden. Maar hoe pak je dit aan? ‘’Ga naar buiten en ga dingen doen”, adviseert Paula Ellen van VibrantNation. “Doe dingen die je leuk vindt en zoek groepen op met dezelfde interesses. Het duurt misschien even, maar vriendschappen volgen vanzelf.”

5. Durf alleen te zijn

Het klinkt misschien tegenstrijdig met de vorige tip, maar uiteindelijk vullen de twee elkaar juist aan: alleen zijn (zowel figuurlijk als letterlijk) is oké. Niet alleen is het namelijk oké (en juist gezond) om even als single door het leven te gaan, maar ook is het oké om je af en toe niet met mensen te omringen. Het gaat erom dat jij de balans vindt die bij jou en je nieuwe leven past.

6. Verbreed je relatiehorizon

Als je er klaar voor bent om te daten, is het misschien ook eens tijd om jouw traditionele datingtechnieken te herzien, stelt Alberti. Ga uit je comfortzone en date iemand die in eerste instantie niet je type is of op een manier die voor jou ongewoon is, zonder dat je ervan uitgaat dat het in een vaste relatie hoeft te eindigen. Misschien heb je altijd mensen met een bepaalde achtergrond gedatet, of viel je altijd op gevoelige binnenvetters. Dan is het volgens Alberti nu tijd om eens de extraverte sportman of –vrouw aan de haak te slaan. Hoe je dat doet? Nou, bijvoorbeeld met een van deze datingapps.

7. Er is altijd hoop

Waar alle experts het over eens zijn: er staat een mooie tijd aan te komen. Zoals schrijver en cabaretier Louis C.K. zei: “Een scheiding is altijd goed nieuws. Ik weet dat het raar klinkt, maar het is raar, want een goed huwelijk is nog nooit uitgelopen op een scheiding. Dat zou triest zijn”. Dus zoek je vrienden op, ga leuke dingen doen en neem je kinderen mee, want van zelfmedelijden is nog nooit iemand beter geworden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rechtsinfo.nl.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie