lege agenda singles

7 standaardvragen bij een sollicitatiegesprek

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, kun je er altijd zeker van zijn dat er zeven standaardvragen aan je gesteld zullen worden. Vaak twijfel je over wat je hierop moet antwoorden. Wij gaan jou precies vertellen wat, zodat je er zeker van kunt zijn dat je altijd de juiste antwoorden geeft.

7 tips ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek

1. Vertel eens iets over jezelf
Dit is een speciale vraag en dient een aantal doelen. De meest belangrijke is om jou op je gemak te stellen en te wennen aan de omgeving waar je op dat moment zit. Een interviewer die direct met de ondervraging begint, zal veel angstige kandidaten zien en daarom is dit de eerste standaardvraag om jou een beetje te laten ontspannen. Je begrijpt dat er geen kant-en-klaar antwoord op de vraag is, zie het als een korte introductie om jezelf te promoten. Leg in het kort je huidige werk uit en de belangrijkste prestaties die je tot nu toe hebt bereikt.

Het is belangrijk dat je niet blijft doorgaan en je hele levensverhaal vanaf je geboorte tot nu oplepelt. Zij willen alleen een samenvatting van wie jij bent en als jij maar wat zit te bazelen, dan zullen ze jou gaan zien als iemand die dat altijd doet.

2. Wat zijn je beste eigenschappen?
Elke interviewer is dol op deze vraag, omdat het hen snelle antwoorden oplevert. Een voor jou is de vraag ook heerlijk omdat het je de mogelijkheid geeft jezelf onbeschaamd te promoten. Belangrijk is wel dat je niet gaat overdrijven anders kan je weer te hoogmoedig overkomen. Ook is het verstandig je antwoord aan te passen aan de functie waarvoor je solliciteert. Lees de functieomschrijving nauwkeurig en zorg dat jouw goede kwaliteiten matchen met de functie. Gaat het bijvoorbeeld om een baan waarin je veel moet schrijven, benadruk dan jouw taalvaardigheid. Of als je in de baan veel moet spreken, leg dan de nadruk op jouw netwerk skills: dat je niet bang bent om op mensen af te stappen en makkelijk een gesprek voert.

Lieg nooit bij deze vraag, want het is snel duidelijk als je een bepaalde eigenschap helemaal niet bezit. Als jij bijvoorbeeld zegt welbespraakt te zijn maar nog niet eens twee zinnen aan elkaar kan voegen zonder een woord verkeerd te gebruiken, zal dat jouw geloofwaardigheid schaden en kan je de baan wel vergeten.

3. Wat is jouw grootste zwakte of wat zijn jouw slechte eigenschappen?
Dit is een rotvraag. Je wilt immers niet dat iemand weet waar jij slecht in bent en al helemaal niet in een situatie waarin je juist jezelf moet promoten. De beste manier om deze vraag te beantwoorden is door de schade te beperken. Beperk je tot één zwakte en vertel er direct bij wat jij er aan doet om geen hinder van deze zwakte te hebben. Ben je chaotisch, vertel dan bijvoorbeeld dat je dankbaar gebruik maakt van post-it notes om het probleem onder controle te houden. Op deze manier wordt het minder een zwakte en meer een sterkte: je herkent je eigen beperking en je doet er daadwerkelijk iets aan.

4. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Dit is best een gemene vraag. Iedereen heeft een reden wanneer ze een andere baan zoeken, anders had je daar niet gezeten maar was je gewoon aan het werk geweest. De vraag is niet moeilijk als je naar een baan zoekt in een andere beroepsgroep (“Ik wil graag mijn horizon verbreden”) of in een ander deel van het land (“Ik ga verhuizen/ben net verhuisd”). Het is lastiger als je naar een baan solliciteert in dezelfde branche en in zelfde plaats. Over het algemeen zoeken mensen naar een andere baan omdat ze meer willen verdienen, het niet klikt op het werk, ze het niet eens zijn met het beleid, niet kunnen doorgroeien of omdat ze zelf opstappen voordat ze worden ontslagen. Je begrijpt dat geen van deze redenen indruk zullen maken op de potentiële nieuwe werkgever. De beste manier om met deze vraag om te gaan is de nadruk te leggen op het feit dat je verder wilt komen op de carrièreladder bij een bedrijf met meer ruimte tot groei. Dit toont aan dat je ambitieus en gemotiveerd bent en verandert het negatieve aspect in iets positiefs.

5. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Hier draait het helemaal om jouw ambities op werkgebied. Vertel dus niet dat je hoopt getrouwd te zijn en een paar kinderen te hebben, want dan zullen ze denken dat je al snel met zwangerschapsverlof gaat en is de kans op de baan voor jou afgenomen. Als je verwacht dat je kunt groeien in deze functie, vertel hen dan dat je hoopt dat je voldoende indruk op ze kunt maken om verder te komen binnen het bedrijf. Hiermee maak je niet alleen je ambities duidelijk, maar ook je loyaliteit omdat je min of meer aangeeft dat je verwacht lang bij hen te blijven werken.

Wanneer de kans op groei in mindere mate aanwezig is en ze stellen de vraag om er zeker van te zijn dat je niet over een paar maanden al weer vertrokken bent, dan kun je bijvoorbeeld antwoorden: “Over vijf jaar zou ik graag een team willen managen, maar het is absoluut mogelijk dat ik deze baan leuk genoeg zal vinden om het over vijf jaar nog steeds te doen.”

6. Waarom wil je bij ons werken?
Hier gaat het niet om een praktisch antwoord als “het betaald goed” of “het uitzendbureau vond dit wel iets voor mij”. De interviewer zoekt naar bewijzen dat jij het bedrijf werkelijk leuk genoeg vindt om er te mogen werken. Lees je vooraf goed in (spit hun hele website door) en zorg dat je een echte goede reden hebt waarom dit bedrijf zo goed bij jou past. Dit kan dus heel makkelijk zijn omdat veel bedrijfswebsites geschreven zijn om het bedrijf te verkopen als een topbedrijf voor hun werknemers in deze branche.

7. Heb jij nog vragen?
Dit is vaak een strikvraag en niet altijd een vorm van beleefdheid, al lijkt dat wel zo. Al vraagt de interviewer het zonder enige verborgen motief, dan is het nog steeds een fantastische mogelijkheid om jouw enthousiasme te tonen. Wanneer jij nog meerdere vragen stelt over het bedrijf en andere kandidaten antwoorden met ‘nee’, dan zal jij overkomen als een enthousiaste kandidaat die initiatief neemt. Maak tijdens het gesprek in je hoofd notities van punten waarover je meer wilt weten en zorg dat je die vragen aan het eind stelt. Wanneer je echt niets kunt bedenken, vertel dan dat je het een prettig gesprek vond en vraag in ieder geval wanneer ze verwachten iets te laten weten.

Natuurlijk zijn dit lang niet alle vragen die ze je zullen stellen. Er worden altijd vragen gesteld die dieper ingaan op de branche of beroepsgroep en daarbij zal jouw kennis een rol moeten spelen. Wanneer je echter in gedachten houdt wat je hier hebt gelezen, dan ben je in principe voorbereid op de meest lastige interviewer.

Bron: Toostylish

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.