herken en voorkom burn-out

7 signalen die kunnen wijzen op een depressie

Steeds meer mensen krijgen last van burn-outs, depressies of angststoornissen. Het kan heel nuttig zijn om te weten of je die richting op gaat, want dan ben je er mogelijk nog op tijd bij.

Dit zijn 7 signalen, die ogenschijnlijk niets te betekenen hebben, maar die toch zouden kunnen wijzen op een depressie.

1. Pijn
Depressie en pijn hebben een aantal neurotransmitters gemeen. Dat betekent dat een depressie je gevoeligheid voor pijn verandert. Je kunt plots last krijgen van vage hoofdpijn of buikpijn. Psychiatrieprofesssor Dr. John Zajecka legt uit: “Mensen gaan naar de dokter met pijnklachten, waardoor het echte probleem, een depressie, niet aan het licht komt.”

2. Slecht slapen
Kun je ‘s avonds niet in slaap komen, word je ‘s nachts vaak wakker of kun je juist moeilijk opstaan, dan kan dat op een depressie wijzen. Een verstoord slaappatroon maakt het extra lastig voor een depressief persoon om te herstellen, omdat er dan nooit genoeg nieuwe energie is.

3. Laag libido
Een plotseling verlaagd libido kan een teken zijn van een depressie. Sekstherapeut Russell Stambaugh: “Bij een depressie zijn allerlei chemische stofjes in de hersenen in de war en die zijn erg belangrijk voor seksualiteit.”

4. Verwardheid
Heb je het gevoel dat je traag denkt, vergeetachtig bent en moeilijk beslissingen kunt nemen, dan kan dat wijzen op een depressie. Volgens Dr Zajecka is het belangrijk om te kijken naar je cognitief functioneren. “Sommige mensen kunnen niet een half uur achter elkaar tv kijken of lezen. Dan is er iets mis.”

5. Piekeren
Het is geen goed teken als je veel piekert en te lang over alles nadenkt. “Een beetje zelfreflectie is goed, maar het gaat verkeerd als je constant over jezelf en je leven nadenkt en je over alles zorgen maakt,” aldus Zajecka.

6. Gewichtsverandering
Het begin van een depressie kan gepaard gaan met een gewichtstoename of -afname. Het kan zijn dat je ineens eetbuien krijgt of alle interesse in eten verliest. Een depressie beïnvloedt het hersengedeelte dat zich bezighoudt met plezier maken en eetlust.

7. Minder sociaal contact
Een typisch teken van een depressie is dat je geen behoefte meer hebt aan sociale contacten. Je trekt je terug en isoleert je. Ook zorgt een depressie ervoor dat je gezichtsspieren minder actief worden, waardoor je gezicht minder expressief wordt.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!