Droom je van de perfecte relatie? Ben je nog op zoek naar de ware of heb je een prille liefde? Dan is het handig om te weten wat te doen om die relatie hecht en gelukkig te laten zijn. 7 tips om de liefde zo lang mogelijk te laten voortduren.

Heb je als single na een (lange) zoektocht eindelijk die lieve schat gevonden waar je de rest van je leven mee wilt doorbrengen? Dan zijn het deze 7 dingen waarmee jullie elkaar gelukkig maken.

1.Tijd doorbrengen samen. Veel stellen leven door alle drukte al snel langs elkaar heen. Ze zien elkaar weinig in een gewone werkweek door alle verplichtingen en beslommeringen. Maar om je echt verbonden te voelen met elkaar en blijven voelen moet je echt tijd met elkaar doorbrengen. Leg die agenda’s naast elkaar en maak tijd!

2. Weten hoe de ander de liefde toont. Onze liefde tonen, dat doen we allemaal op onze eigen manier. Vaak spreken mannen en vrouwen niet dezelfde taal als het om de liefde gaat. Als je niet goed weet hoe jouw geliefde dit uit, vraag het dan gewoon. En als je toch bezig bent, vraag dan ook wat jij kan doen waardoor de ander zich bijzonder, speciaal en geliefd voelt.

3. Lichamelijk contact. Omarm elkaar minimaal 2 keer per dag en minstens 20 seconden heup tegen heup. Waarom? Omdat het zo lang duurt voordat het knuffelhormoon (oxytocine) toeslaat en je je beiden meer verbonden met elkaar voelt.

4. Luisteren. Luister naar de gevoelens, gedachten of zorgen van je partner. Dat betekent dus dat je je telefoon weg legt, je eigen gedachten even stopzet, oogcontact maakt en dat je even alle tijd en aandacht voor de ander hebt.

5. Elkaar informeren. Wil je weten hoe het met je geliefde gaat, of zij voor een belangrijke uitdaging of beslissing staat? Zorg er dan voor dat je kunt reageren en meeleven, er echt voor je partner kunt zijn. Blijf op de hoogte wat er bij de ander speelt. Partners die dit voor elkaar doen voelen zich betrokken, gewaardeerd en beschermd.

6. Samen de toekomst bepalen. Je bent een team en deelt je leven met elkaar. Dan is het wel zo handig om regelmatig met elkaar te gaan zitten en plannen te maken. Dat kan jullie volgende vakantie zijn maar ook andere sociale. Ook als het om seks gaat is het handig om te kijken of jullie daar in de komende dagen, weken genoeg tijd voor hebben. Veel belangrijke dingen schieten er op een gegeven moment bij in als je samen niet kunt plannen en doseren.

7. Bevestigen. Iedereen heeft bevestiging nodig. Wacht niet tot de ander daar bij jou om komt vragen. Door regelmatig te laten merken dat je om de ander geeft, van hem of haar houdt geef je je partner een ontspannen en veilig gevoel. Vaak is een spontane liefdesbetuiging de manier om de minder leuke momenten goed te maken. Onzekerheid krijgt in relaties minder de kans als er regelmatig waardering voor elkaar wordt geuit. Ook ruzies worden voor komen als partners elkaar voldoende bevestigen.