Of je nu wel of geen fan bent van de diepvries, als single is die ijskast natuurlijk onmisbaar. En niet alleen voor je kliekjes maar ook voor deze 7 bitter koude smaakmakers! Want wist je dat sommige voedingsmiddelen veel lekkerder en krokanter smaken na een nachtje in de diepvries?

Wat dacht je van deze 7 smaakmakers:

1. Verse kruiden
Verse kruiden in de diepvries bewaren maakt hun smaak intenser, omdat ze vocht opnemen tijdens het vriesproces. Eens ontdooid zijn de kruiden zachter, waardoor hun smaakvolle sap makkelijker vrijkomt en ze krachtiger maken. Stugge kruiden zoals rozemarijn en tijm bewaren het beste, maar ook gember, citroengras, look en chili kan je zelfs zes maanden bewaren in de diepvries.

2. Chips
Een tweede keer eten van een al geopende zak chips is altijd minder lekker. De krokante bijt is eraf en ze smaken wakker, zelfs al sluit je de zak zorgvuldig af met een clip. Stop in plaats daarvan de chips in een luchtdichte zak en stop hem in de diepvries. Lekkere krokante chips de volgende dag zijn het resultaat, en je hoeft ze zelfs niet te ontdooien om op te eten. Voor de sporadische chips eters: de zak kan tot twee maanden bewaard worden in het vriesvak.

3. Noten
Ook noten, die door hun hoge vetgehalte snel uitdrogen, kan je in het vriesvak bewaren. Verpak walnoten, pecannoten, hazelnoten, etc. in vershoudfolie en je kan ze tot een jaar in de diepvries bewaren. Laat eerst een uurtje ontdooien voor je ze opeet, en je krijgt gegarandeerd krokante verse noten op je bord. 

4. Currysaus
Als curry afkoelt, gaan de samenstellingen van de verschillende smaken en aroma’s zich vermengen, waardoor er een ander soort smaak ontstaat. De basissmaken zijn er nog steeds, maar de totale smaak is zachter, voller en harmonieuzer dan bij je eerste portie.

5. Cake
Niets zo goed als een vers gebakken cake uit de oven? Dan heb je nog geen versgebakken cake uit de diepvries geproefd. Een verse, afgekoelde cake kan je zo, zonder vershoudfolie, in het vriesvak zetten. Als je er daarna van eet is hij zachter, sappiger en romiger, door het effect van de diepvries op het vocht in de cake. Vanaf dat de cake in zijn geheel bevroren is kan je er wel folie rond doen, en bewaart de cake nog drie maanden in de diepvries. Laat hem drie uurtjes voor het eten op kamertemperatuur ontdooien. 

6. Bananen
Hét gezonde alternatief voor een ijsje is een bevroren banaan. Bananen bevatten veel pectine, waardoor ze een romige textuur krijgen als je ze bevriest. Pel een rijpe banaan en snij in schijfjes. Stop daarna in een luchtdichte zak en steek ze in de diepvries tot ze vast zijn geworden, wat ongeveer twee uurtjes duurt. Mix daarna de plakjes banaan met een blender of mixer, en het zal lijken alsof je een bananenijsje aan het eten bent. Maar dan één met veel minder calorieën en zonder toegevoegde suiker.

7. Tomaten

Tomaten pellen is een heus gedoe, maar wie de groente twee uurtjes in de diepvries laat rusten haalt het velletje er erg gemakkelijk af. Ook de smaak van de tomaten wordt intenser door het vriesproces, al is het aan te raden de tomaat achteraf in warme bereidingen te gebruiken. De structuur van het vruchtvlees zal wat veranderen door het vriezen, dus in slaatjes is zo’n diepgevroren tomaat geen aanrader. Wel een perfectie optie voor tomatensauzen met een intensere smaak.