vrouwen seks met elkaar

6 symptomen dat je een vriendschap beter kunt beëindigen

Uit elkaar gaan, een relatie stopzetten, dat is niet alleen voorbehouden aan stellen. Ook vriendschappen kunnen op termijn stuklopen. Als je een van deze zes symptomen herkent, kun je je afvragen of het niet verstandiger is om een punt achter een vriendschap te zetten.

Het hebben van vrienden is heel waardevol. Ze maken het leven vrolijker, zinvoller en zorgen voor mooie herinneringen. Daarnaast is vriendschap ook goed voor de gezondheid. Zo blijkt uit een Australisch onderzoek dat personen met solide vrienden 22 procent meer kans hebben om langer te leven.

Taboe op beëindigen vriendschap

Uiteraard zijn er in vriendschappen af en toe onenigheden, maar in de meeste gevallen wordt dat opgelost door het uit te praten. Maar wat als het hebben van een vriend een ‘last’ wordt? Volgens Irene S. Levine, psycholoog en auteur van het boek Best Friends Forever, wordt het tijd je vriendschap eens goed onder de loep te nemen bij de volgende symptomen:

  1. Ze is afhankelijk van je

“Vrouwen hebben de neiging om afhankelijk te zijn van hun vriendinnen voor emotioneel levensonderhoud,” vertelt Levine. “Maar als iemand voortdurend afhankelijk van je is en op je leunt, is dat geen goed teken.” Deze afhankelijkheid kan variëren van jou als adviseur zien voor grote en kleine beslissingen tot extremere gevallen, zoals financiële bijstand.

  1. Je hebt geen zin om haar te zien en bent opgelucht als ze weer vertrekt

“Vriendschappen zijn vrijwillige relaties,” aldus psycholoog en zelfhulpauteur Dr. Laura Sapadin. “Niemand maakt je om een vriend te zijn.” Dus als je doelbewust gesprekken van een vriendin negeert om onder afspraken uit te komen met smoezen, is het misschien tijd om de vriendschap te verbreken.

  1. Je bent voortdurend met haar in conflict

Af en toe ruzie maken is niet erg, maar wanneer je telkens met elkaar in conflict bent, is er reden tot bezorgdheid. Vooral ruzies die over tijd gaan kunnen escaleren. Als jouw vriendin niet tijd voor jou maakt op de manier waarop jij tijd voor haar maakt, moet je nadenken of ze wel jouw vriendschap waard is.

  1. Je ontdekt ‘symptomen’

Vriendschap stimuleert de geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar slechte vriendschappen kunnen het tegenovergestelde doen. Volgens Levine doet een vriendschap meer kwaad dan goed wanneer je buik- en hoofdpijn krijgt als je een afspraak hebt met je vriendin.

  1. Je lijdt aan ‘vriendschap whiplash’

Als een vriendschap onvoorspelbaar is eist dat een tol van je, zegt Levine. “Het kan je angstig, nerveus of depressief maken als je niet weet wat je van een vriend kunt verwachten, terwijl je een vriend juist moet kunnen vertrouwen.”

  1. Ze ziet haar eigen fouten niet

Als je een vriendin confronteert met haar gedrag, ze volop in de aanval gaat en zegt dat je te gevoelig bent, is dat een slecht teken. Een goede vriendin is ruimdenkend en bereid om problemen te erkennen.

Bron | Real Simple en Margriet

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.