vrouwen seks met elkaar
15 July 2017

6 symptomen dat je een vriendschap beter kunt beëindigen

Uit elkaar gaan, een relatie stopzetten, dat is niet alleen voorbehouden aan stellen. Ook vriendschappen kunnen op termijn stuklopen. Als je een van deze zes symptomen herkent, kun je je afvragen of het niet verstandiger is om een punt achter een vriendschap te zetten.

Het hebben van vrienden is heel waardevol. Ze maken het leven vrolijker, zinvoller en zorgen voor mooie herinneringen. Daarnaast is vriendschap ook goed voor de gezondheid. Zo blijkt uit een Australisch onderzoek dat personen met solide vrienden 22 procent meer kans hebben om langer te leven.

Taboe op beëindigen vriendschap

Uiteraard zijn er in vriendschappen af en toe onenigheden, maar in de meeste gevallen wordt dat opgelost door het uit te praten. Maar wat als het hebben van een vriend een ‘last’ wordt? Volgens Irene S. Levine, psycholoog en auteur van het boek Best Friends Forever, wordt het tijd je vriendschap eens goed onder de loep te nemen bij de volgende symptomen:

  1. Ze is afhankelijk van je

“Vrouwen hebben de neiging om afhankelijk te zijn van hun vriendinnen voor emotioneel levensonderhoud,” vertelt Levine. “Maar als iemand voortdurend afhankelijk van je is en op je leunt, is dat geen goed teken.” Deze afhankelijkheid kan variëren van jou als adviseur zien voor grote en kleine beslissingen tot extremere gevallen, zoals financiële bijstand.

  1. Je hebt geen zin om haar te zien en bent opgelucht als ze weer vertrekt

“Vriendschappen zijn vrijwillige relaties,” aldus psycholoog en zelfhulpauteur Dr. Laura Sapadin. “Niemand maakt je om een vriend te zijn.” Dus als je doelbewust gesprekken van een vriendin negeert om onder afspraken uit te komen met smoezen, is het misschien tijd om de vriendschap te verbreken.

  1. Je bent voortdurend met haar in conflict

Af en toe ruzie maken is niet erg, maar wanneer je telkens met elkaar in conflict bent, is er reden tot bezorgdheid. Vooral ruzies die over tijd gaan kunnen escaleren. Als jouw vriendin niet tijd voor jou maakt op de manier waarop jij tijd voor haar maakt, moet je nadenken of ze wel jouw vriendschap waard is.

  1. Je ontdekt ‘symptomen’

Vriendschap stimuleert de geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar slechte vriendschappen kunnen het tegenovergestelde doen. Volgens Levine doet een vriendschap meer kwaad dan goed wanneer je buik- en hoofdpijn krijgt als je een afspraak hebt met je vriendin.

  1. Je lijdt aan ‘vriendschap whiplash’

Als een vriendschap onvoorspelbaar is eist dat een tol van je, zegt Levine. “Het kan je angstig, nerveus of depressief maken als je niet weet wat je van een vriend kunt verwachten, terwijl je een vriend juist moet kunnen vertrouwen.”

  1. Ze ziet haar eigen fouten niet

Als je een vriendin confronteert met haar gedrag, ze volop in de aanval gaat en zegt dat je te gevoelig bent, is dat een slecht teken. Een goede vriendin is ruimdenkend en bereid om problemen te erkennen.

Bron | Real Simple en Margriet

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Minder taboes bij online daten

Waar zo’n 20 jaar geleden online daten nog nieuw en onbekend...

Jarig tijdens Covid-19? Zo kun je het toch leuk maken!

In plaats van je verjaardag met een grote groep thuis te...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Bemiddelingsbureau introduceert aanpak om eenzaamheid onder jongvolwassenen aan te pakken

Het is algemeen bekend dat één op de drie jongvolwassenen zich...

Wat is een frenemy en hoe herken je haar?

en frenemy is iemand die zich voordoet als een vriendin, maar...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie