intimidatie

6 adviezen omgaan met straat intimidatie

Heb jij ervaring met intimidatie op straat? Voel jij je bedreigd als je als vrouw alleen door het park loopt, bij de bushalte staat of naar een feest gaat? Je bent zeker de enige niet. En je kunt er nu wat aan doen!

Intimidatie vormen

Straatintimidatie kent vele vormen. Van uitschelden, nafluiten, het maken van ‘neukgebaren’ of ‘masturbatiegebaren’ of het roepen van seksistische opmerkingen. Veel vrouwen hebben ervaring met intimidatiegedrag en velen vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn.

Onderzoek

Eigenlijk is er nooit een groot onderzoek gedaan naar het fenomeen straat intimidatie in Nederland, maar het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF meldt dat een kwart van de vrouwen tussen de 15 en 70 jaar weleens te maken heeft gehad met seksueel getinte en kwetsende opmerkingen.

De maat is vol

Voor actrice en econometrist Gaya Branderhorst was de maat vol. Met een groep vrouwen én mannen zette ze het burgerinitiatief straatintimidatie.nl op, dat de politiek moet aanzetten tot strafbaarstelling van het gesis en geroep. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn 40.000 handtekeningen nodig. Op de site staat al een wetsvoorstel om intimidatie strafbaar te stellen, met een flinke boete of maximaal 3 maanden cel als straf. Inmiddels hebben bijna 12.000 mensen het voorstel ondertekend.

Verbod op opmerkingen

Een verbod op opmerkingen, heeft dat zin? Ja, zegt Branderhorst. Ze wordt al publiekelijk nageroepen sinds ze 12 is. ‘En mijn ervaring is dat het erger wordt.’ Door het gebrek aan onderzoek lijkt het probleem in Nederland niet te bestaan. Branderhorst vindt het tijd voor wettelijke maatregelen. Ze gelooft dat alleen iets verandert als massaal aangifte wordt gedaan en er vanuit de politiek een signaal komt. ‘De meeste aspecten van straatintimidatie zijn niet te vatten onder het verbod op bedreiging of belediging. Dit geldt zelfs voor het uitschelden voor hoer, omdat dit naar de letter genomen een aanduiding voor een beroep is.’

Meestal wordt gevraagd wat je er als vrouw tegen kunt doen, valt haar op. ‘Terwijl je de dader zou moeten aanpakken. Als vrouw betaal je een prijs voor op straat lopen. Vrouwen passen zich al aan. Ze kleden zich anders, pikken de opmerkingen en nemen een andere route. Onacceptabel. De gelijkwaardigheid van man en vrouw is in het geding.’

Of het verbod er daadwerkelijk zal komen is natuurlijk nog maar de vraag maar er zijn zeker dingen die je als vrouw kunt doen wanneer je te maken krijgt met straat intimidatie.

6 adviezen tegen straat intimidatie:

1 Confronteren (‘Waarom doe je dit?’)

2 Loop door (Schrijver Mano Bouzamour: ‘Wat is er pijnlijker dan een vrouw die je negeert?’)

3 Bijt van je af (‘Praat je ook zo tegen je zus?’)

4 Kom op voor andere vrouwen (En mannen zouden elkaar ook moeten aanspreken)

5 Doe een zelfverdedigingscursus en rijd scooter.

6 Spreek de moeder/ werkgever/docent van de persoon in kwestie erop aan

Meer lezen over straat intimidatie doe je hier.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!