decollete

5 x de waarheid over borsten

Je hoort de meest wilde verhalen over borsten. Feit, fictie en fabels lopen door elkaar. Gaan je borsten nu echt hangen als je geen beha draagt? En lopen dames met een weelderige boezem een groter risico op borstkanker? Experts verklappen voor eens en voor altijd de waarheid. En die ligt soms ergens in het midden.

1. Sporten is vragen om hangende borsten

Niet waar. Laat je cupmaat geen excuus zijn om alle sportieve activiteiten uit te bannen, want een degelijke sportbeha vangt de schokken van het sporten grotendeels op. Trainen zonder sportbeha kan wel een aanslag betekenen op je boezem, omdat te heftige bewegingen ervoor kunnen zorgen dat de bindweefsels uitrekken, zelfs bij dames met kleine borsten. Maar wie ervoor zorgt dat de schokken goed worden opgevangen, hoeft niet meteen bang te zijn voor hangende borsten.

2. Deodorant veroorzaakt borstkanker
Een hardnekkige mythe. “Er is totaal geen verband aangetoond tussen het gebruik van deodorant en het ontwikkelen van borstkanker,” weet chirurg Elisa Port uit New York, gespecialiseerd in borstkanker. Dat fabeltje raakte een tijdlang verspreid, maar is niet gebaseerd op betrouwbare wetenschappelijke feiten.

3. Kleinere borsten = moeizame borstvoeding
Fabeltje. Er is geen verband tussen je cupmaat en hoe vlot je borstvoeding verloopt. De grootte van je borsten heeft namelijk vooral te maken met de hoeveelheid vet en bindweefsel, niet met het aantal melkklieren.

4. Grotere cups hebben een grotere kans op borstkanker
Twijfelgeval. Een Amerikaanse studie uit 2013 volgde 80.000 vrouwen gedurende 11 jaar lang, en ontdekte dat vrouwen met een C-cup tot vier keer vaker stierven aan borstkanker dan vrouwen met een A-cup. Toch is er geen ander onderzoek dat die hypothese kan bevestigen. Een mogelijke verklaring kan zijn dat dezelfde genen die de grootte van borsten bepalen, ook geassocieerd kunnen worden met borstkanker, schreven de onderzoekers. Verder onderzoek moet nog gebeuren om hier sluitende conclusies uit te kunnen trekken.

5. Een beha of geen beha?
Helpt het dragen van een beha om hangborsten te voorkomen, of worden onze borsten net steviger als ze uit “zichzelf” steun moeten halen? “Beha’s helpen wel degelijk om de borsten te ondersteunen, waardoor je borstweefsel minder snel uitrekt,” legt plastisch chirurg Adam Kolker uit. “Maar je voorkomt geen hangborsten door dag en nacht een beha te dragen. Vroeg of laat zullen borsten toch gaan hangen, dat is onvermijdelijk,” stelt Kolker..

Lees ook: boeiende weetjes over borsten.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.