decollete

5 x de waarheid over borsten

Je hoort de meest wilde verhalen over borsten. Feit, fictie en fabels lopen door elkaar. Gaan je borsten nu echt hangen als je geen beha draagt? En lopen dames met een weelderige boezem een groter risico op borstkanker? Experts verklappen voor eens en voor altijd de waarheid. En die ligt soms ergens in het midden.

1. Sporten is vragen om hangende borsten

Niet waar. Laat je cupmaat geen excuus zijn om alle sportieve activiteiten uit te bannen, want een degelijke sportbeha vangt de schokken van het sporten grotendeels op. Trainen zonder sportbeha kan wel een aanslag betekenen op je boezem, omdat te heftige bewegingen ervoor kunnen zorgen dat de bindweefsels uitrekken, zelfs bij dames met kleine borsten. Maar wie ervoor zorgt dat de schokken goed worden opgevangen, hoeft niet meteen bang te zijn voor hangende borsten.

2. Deodorant veroorzaakt borstkanker
Een hardnekkige mythe. “Er is totaal geen verband aangetoond tussen het gebruik van deodorant en het ontwikkelen van borstkanker,” weet chirurg Elisa Port uit New York, gespecialiseerd in borstkanker. Dat fabeltje raakte een tijdlang verspreid, maar is niet gebaseerd op betrouwbare wetenschappelijke feiten.

3. Kleinere borsten = moeizame borstvoeding
Fabeltje. Er is geen verband tussen je cupmaat en hoe vlot je borstvoeding verloopt. De grootte van je borsten heeft namelijk vooral te maken met de hoeveelheid vet en bindweefsel, niet met het aantal melkklieren.

4. Grotere cups hebben een grotere kans op borstkanker
Twijfelgeval. Een Amerikaanse studie uit 2013 volgde 80.000 vrouwen gedurende 11 jaar lang, en ontdekte dat vrouwen met een C-cup tot vier keer vaker stierven aan borstkanker dan vrouwen met een A-cup. Toch is er geen ander onderzoek dat die hypothese kan bevestigen. Een mogelijke verklaring kan zijn dat dezelfde genen die de grootte van borsten bepalen, ook geassocieerd kunnen worden met borstkanker, schreven de onderzoekers. Verder onderzoek moet nog gebeuren om hier sluitende conclusies uit te kunnen trekken.

5. Een beha of geen beha?
Helpt het dragen van een beha om hangborsten te voorkomen, of worden onze borsten net steviger als ze uit “zichzelf” steun moeten halen? “Beha’s helpen wel degelijk om de borsten te ondersteunen, waardoor je borstweefsel minder snel uitrekt,” legt plastisch chirurg Adam Kolker uit. “Maar je voorkomt geen hangborsten door dag en nacht een beha te dragen. Vroeg of laat zullen borsten toch gaan hangen, dat is onvermijdelijk,” stelt Kolker..

Lees ook: boeiende weetjes over borsten.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!