Vertel eens, hoeveel vrienden heb je eigenlijk? En dan bedoelen we echte vrienden, dus niet al die semi-vrienden op je Facebook, Twitter en Instagram accounts. Echte goede, dierbare vrienden, die je midden in de nacht uit bed kunt bellen als je er helemaal doorheen zit. Op één hand te tellen? Heel goed!

Vrienden en gezondheid

Time Magazine zocht uit hoeveel vrienden we eigenlijk nodig hebben voor een goede gezondheid. Wist je dat het hebben van echte goede vrienden beter is voor je gezondheid dan sporten? En dat die vrienden evenveel voor je gezondheid doen als wanneer je stopt met roken? Verder heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die eenzaam zijn twee keer zoveel kans hebben om te sterven aan hartziekten dan mensen die een goede sociale cirkel om zich heen hebben. Sociale relaties geven je geestelijke ondersteuning, en dat resulteert weer in een beter immuunsysteem, minder stress en dus een mindere belasting van je hart. De kans op een langer leven stijgt dus aanzienlijk.

Sociale cirkel

Een professor aan de universiteit van Oxford, Robin Dubar, stelde vast dat de meeste mensen tussen de 100 en 200 mensen in hun sociale cirkel hebben. Hij definieert deze groep als alle vrienden en familie die je op een groot feest zou uitnodigen. “Maar voor je geestelijke en fysieke gezondheid heb je er, naast je familie, eigenlijk maar een paar nodig. Een echte vriend(in), die niet aan je verwant is zoals een familielid, zal je immuunsysteem een betere boost geven dan je eigen broer of zus”.

Aantal vrienden

Maar hoeveel van die goede vrienden heb je dan eigenlijk nodig voor een optimale gezondheid? Dunbar stelt “ tussen de drie en vijf. Dat is optimaal voor je gezondheid. Het is niet echt mogelijk om met veel meer mensen zo’n hechte, close band te onderhouden. En ook al kom je