vakantie helpt niet relatie redden

5 tips voor jaloerse vrouwen

Iedere vrouw is wel eens jaloers. En een beetje jaloezie in de liefde kan ook heus geen kwaad. Integendeel. Soms doen jaloerse gevoelens  de passie zelfs weer helemaal aanwakkeren. Als de jaloezie maar binnen de perken blijft. Is jouw vorige relatie stukgelopen op jaloezie? Dan kan je vast wel wat tips gebruiken voor wanneer je opnieuw verliefd wordt.

Jaloezie buiten proporties

Want wordt een bepaalde grens overschreden of is de mate van jaloezie buiten proporties, dan kan jaloezie je relatie op een negatieve manier beïnvloeden. De jaloerse gevoelens worden problematisch voor jou én voor hem. Voor jou omdat de jaloezie zorgt voor allerlei nare gevoelens: pijn, onzekerheid, onmacht, onrust, zelfverwijten, woede, een lage eigendunk en misschien ook wel de neiging om hem voortdurend te controleren en in de gaten te houden. Voor hem omdat hij constant het gevoel heeft dat hij op zijn hoede moet zijn als er een andere vrouw in zijn buurt, of alleen al in zijn gezichtsveld (tv, tijdschriften, voorbijgangsters op straat), komt. Voor je het weet, hebben jullie weer ruzie.

Waarom ben je jaloers?

Het is niet gemakkelijk om je jaloerse gevoelens opzij te zetten. Het zijn machtige, intense gevoelens die je op ieder moment kunnen overvallen. Een gebaar, een steelse blik van hem, een enkele ontmoeting of zelfs een sms’je kunnen het alles verterende vuur van de jaloezie al(weer) doen oplaaien. Soms is de jaloezie gerechtvaardigd, maar soms (vaak) ook niet. Het is daarom goed om eens na te gaan waarom je eigenlijk jaloers bent.

Is er een concrete aanleiding?

Vraag jezelf af of er echt iets aan de hand is. Flirt hij met andere vrouwen? Gaat hij misschien vreemd of heb je dat vermoeden? Is je relatie echt in gevaar? Is er een gerede kans dat hij er ‘met een ander’ vandoor gaat? In deze gevallen is je jaloezie waarschijnlijk meer dan gerechtvaardigd. De jaloerse gevoelens zullen verdwijnen als de oorzaak wegvalt (bijvoorbeeld: hij verandert van gedrag).

Heb je weinig eigenwaarde?

Is er geen concrete aanleiding om jaloers te zijn, vraag je dan af waar deze gevoelens dan wel vandaan komen. Misschien vind je jezelf niet mooi, ben je bang dat hij je niet mooi vindt, ben je onzeker, geloof je niet in jezelf? Als dit de reden is, werk dan aan je eigenwaarde. Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen al het feit dat je je bewust wordt van het feit dat je eigenwaarde minder is dan je misschien dacht, kan een stap in de goede richting zijn.

Ben je bang hem te verliezen?

Worden je jaloerse gevoelens ingegeven door de angst hem te verliezen, vraag je dan af waar die angst vandaan komt. Uit je jeugd of misschien zijn ze veroorzaakt door een nare ervaring in de liefde in het verleden?

Zie je andere vrouwen als concurrentie?

Jaloezie kan in je karakter zitten. Je kunt bijvoorbeeld jaloers zijn op een andere vrouw vanwege haar uiterlijk, haar werk, haar intelligentie. Het is een jaloezie die niet per se met je relatie hoeft samen te hangen, maar die daar wel invloed op zal hebben. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen voor jaloezie, en kunnen er ook verschillende redenen en oorzaken naast elkaar bestaan. Met dit artikel willen we je alleen maar helpen om bewuster te maken van de achterliggende redenen. Wat je aan je jaloezie kunt doen, zal onder meer afhangen van die redenen.

Wat kun je doen?

5 tips die kunnen helpen:

1. Is zijn gedrag voor jou echt onacceptabel, leg hem dan uit hoe je je voelt en vraag hem dan of hij dit niet meer wil doen. Kortom, vraag hem om jou (en jouw gevoelens) te respecteren.

2. Ligt het niet aan zijn gedrag, maar blijf je jaloers, vraag hem dan om zijn medewerking. Zo kan het helpen als hij je wat vaker geruststelt, je verzekert dat alles goed gaat, je wat vaker een complimentje maakt, je op moeilijke momenten vertelt dat hij van je houdt.

3. Bedenk op moeilijke momenten dat hij van je houdt, dat hij voor jou gekozen heeft. Leer om jezelf niet met andere vrouwen te vergelijken. Dat levert alleen maar onzekere gevoelens op en kan tot jaloezie leiden.

4. Geloof in jezelf. Werk aan je eigenwaarde, aan je eigendunk. Klam je niet als een drenkeling aan hem vast, maar sta onafhankelijk en sterk op eigen benen – als een volwaardige partner -, naast hem. Dit zal de jaloerse gevoelens verminderen, evenals je angst dat hij je eens zal verlaten.

5. Kun je je jaloezie niet de baas worden en gaan ze je relatie overheersen, overweeg dan om professionele hulp in te roepen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.