partnergeweld

5 tips voor het maken van een goede ruzie

Relaties brengen conflicten met zich mee, dat is een feit. Ze zeggen niet voor niets dat ruzievrije koppels onnatuurlijk en misschien zelfs ongezond zijn. Een conflict omvormen van hindernis naar hulpmiddel, dat is de sleutel tot een ‘goede’ ruzie. Maar hoe pak je dat nu aan?

Psychologen, relatietherapeuten en miljoenen mensen wereldwijd buigen hierover waarschijnlijk bijna dagelijks het hoofd. Er zijn een aantal manieren om ruzie maken effectiever te laten verlopen en zo conflicten positief te doen meedraaien in een relatie, in plaats van ze een obstakelpositie toe te kennen.

1. Blijf bij de essentie

Succesvolle koppels slagen er vaak in de ruzie te beperken tot het actuele probleem. Is het bijvoorbeeld een conflict over het huishouden, dan blijft het daar ook bij. Het is nutteloos oude koeien uit de sloot te halen en de ruzie te overladen met negativiteit.

2. Kies je strijd slim

Sommige problemen hoeven eigenlijk in de eerste plaats niet eens te leiden tot een conflict. Vaak is het zo dat binnen relaties die niet goed zitten, elk probleem na een tijdje even belangrijk begint aan te voelen en er al snel een overdosis ruzie ontstaat.

Het is altijd goed eerst even stil te staan bij de vraag of dit specifiek geval de hartzeer wel waard is, voordat je alles afvuurt op je partner.

3. Durf alles even uit de weg te gaan

Ben jij een aanhanger van het ‘ga nooit kwaad slapen’ principe? Dat is eigenlijk niet nodig. Soms is het zelfs goed om even een time-out in te lassen! De manier waarop is natuurlijk bepalend.

Een ruzie op een negatieve manier pauzeren of zelfs stopzetten, gebeurt meestal met zinnen als “Ik heb er genoeg van”. Met een verlaten partner tot gevolg. Een betere drijfveer om een ruzie tijdelijk uit de weg te gaan, is vertellen dat je tijd nodig hebt om opnieuw een helder perspectief te verkrijgen.

Een op het eerste zicht misschien banaal trucje, is een blokje rond te wandelen, elk in een andere richting. Als je elkaar opnieuw ontmoet, vraag dan of het nu tijd is voor een goede ‘heart to heart’.

4. Luister zonder onderbreking

Elkaar niet laten uitspreken is zonder twijfel een van de grootste communicatiefouten op de aardbol. Het is de manier bij uitstek om je partner het gevoel te geven dat zijn/haar gevoelens niet waardevol zijn.

Neem de tijd om je punt duidelijk te maken en geef ook die tijd, want de kans is groot dat je partner zich al even onbegrepen voelt. Probeer dus een goed evenwicht te zoeken tussen praten en luisteren.

5. Lichaamstaal

Als we ruzie maken, gaan we ons nogal snel defensief of offensief opstellen. Gekruiste armen, gebalde vuisten en op elkaar gedrukte kaken, …

Een probleem oplossen zonder een open houding? Dat is nogal moeilijk. Neem daarom een stap terug en maak jezelf bewust van je gespannen schouders en gesloten positie. Geef jezelf een lossere houding en ontvang de signalen van je partner meer open.

Bron: HLN.be

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.