Of je nu alleen, met een goede vriend(in) of je nieuwe lief op reis gaat en een leuke slaapplek bij Airbnb wilt boeken, zo’n eerste keer kan het nogal overweldigend zijn. Er is een enorm uitgebreid aanbod aan accommodaties, elk appartement wordt uitgebreid beschreven en ziet er ook nog goed uit. 

Deze 5 tips helpen je om zeker de juiste keuze te maken:

1. Stel vooraf een lijstje op met je eisen

Als je gewoon begint te surfen op de website van Airbnb op zoek naar een slaapplaats, dan raak je na een tijdje mogelijk de draad kwijt. De website bevat immers een overload aan informatie. Daarom is het een goed idee om vooraf een duidelijk lijstje op te stellen met de eisen waaraan je accommodatie moet voldoen. Deze eisen kan je dan ingeven in je zoekopdracht. Dat maakt het doorzoeken van de website naar een geschikte accommodatie een heel stuk gemakkelijker!

2. Richtlijnen bij zoekopdrachten

Zoek steeds accommodaties voor 1 persoon, ook als je met z’n tweeën gaat. Veel hosts bieden slaapplaatsen aan voor meerdere gasten, maar vergeten dit aan te passen. Als je dus op een hoger aantal zou zoeken, dan zou je een heel aantal leuke accommodaties kunnen missen. Bovendien kan er vaak een oplossing gezocht worden als je toch met meer blijkt te zijn.

Sommige mensen die zoeken naar een accommodatie via de website van Airbnb geven een minimumprijs in om zo te vermijden dat ze terecht komen in krotterige of vuile appartementen. Maar opgelet: veel nieuwe hosts verhuren slaapplaatsen voor spotprijzen, omdat ze nog reviews nodig hebben. Deze kan je dus missen wanneer je een minimumprijs ingeeft! Je kan de nieuwere hosts vinden door je resultaten te sorteren op “Newest”.

Je kan via “Map” checken waar een bepaalde accommodatie zich bevindt. Dat kan handig zijn, omdat sommige appartementen die gelegen zijn “in het centrum van de stad” wel eens verrassend ver gelegen kunnen zijn.

3. Check de reviews

Stap 1 is voltooid. Je hebt een aantal interessante accommodaties gevonden die voldoen aan je eisen. Nu is het tijd voor stap 2. Om (vrij) zeker te zijn dat je terecht komt bij een host die te vertrouwen is, is het een goed idee om eerst de reviews te checken voor je een accommodatie vastlegt. Deze reviews zijn betrouwbaar, want enkel gasten die ook effectief bij deze host hebben verbleven, kunnen een beoordeling online plaatsen. Toch moet je je ook niet blindelings laten leiden door deze reviews, want het is niet omdat het niet klikte tussen de vorige gast en de host, dat dat bij jullie ook het geval gaat zijn. Misschien heb jij wel andere verwachtingen. Ook het feit of de foto’s van de accommodatie al dan niet Airbnb Verified zijn, kan je helpen bij je keuze.

4. Persoonlijk contact opnemen met de host voor je boekt

De meeste hosts hebben een ‘band’ met de accommodatie die ze verhuren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze er zelf wonen. In dat geval is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Er kan ook best een klik zijn tussen de host en de huurders. Om te kijken of deze klik er is en jullie dezelfde verwachtingen hebben, is het aangeraden om vooraf persoonlijk contact op te nemen met de host. Het is ook het ideale moment om de vragen te stellen waar je nog mee zit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! De reden waarom veel mensen kiezen voor dit platform is omwille van het persoonlijke contact tussen huurders en host.

5. Geen stress

Jij mag dan wel een onervaren Airbnb’er zijn, je host is het gewend om gasten – en ook nieuwkomers zoals jij – te ontvangen. Hij of zij weet wat te doen, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Ook voor tips en tricks, of gewoon leuke adresjes in de buurt, kan je meestal bij je host terecht. Handig!

Bron: Take A Trip.