stiefgezin

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk uitmonden in een serieuze relatie. Maar wat als jij, jouw nieuwe partner, of jullie allebei kinderen hebben uit een vorige relatie? Dan is het oppassen geblazen. Het surrogaatouderschap kent namelijk nogal wat valkuilen. Gelukkig biedt het ook kansen. Lees je mee?

Een leidraad voor stiefouderschap

Bijna een kwart van onze gezinnen is nieuw samengesteld. Twee op de drie van die gezinnen mislukken, vaak binnen de drie jaar. ‘Bij iemand gaan inwonen die al kinderen heeft, is een even grote verbintenis als met iemand trouwen’, stelt Jos Willems. Hij schreef een leidraad voor geslaagd stiefouderschap. Voormalig schooldirecteur Jos Willems is vader van drie kinderen en had twee langdurige relaties waarin hij stiefvader was.

In zijn boek ‘Een nieuw gezin, een nieuwe kans’ probeert hij daarom stiefouders met een tiental richtlijnen of overwegingen op de juiste weg te zetten. ‘Eigenlijk komt het hierop neer: wees gewoon niet te veel ouder als je een goede stief- of plusouder wil zijn. De begrippen ‘moeder’ en ‘vader’ zijn zo zwaar beladen en roepen zoveel verwachtingen op voor alle betrokkenen, dat het gewoon om moeilijkheden vragen is als je te veel die rol wil opnemen. Een goede bemiddelaar zijn, dat is volgens mij de beste ambitie. Neem in het begin een zo klein mogelijke rol op binnen het nieuwe gezin, en wacht tot ze je vragen om meer.’

  1. Probeer op een zo net mogelijke manier te scheiden

Jos Willems: ‘Er is maar één ding dat zou moeten spelen in het zo netjes mogelijk uit elkaar gaan: het belang van de kinderen. Het beste uitgangspunt om het gesprek over de omgangsregeling aan te pakken is volgens mij het aandeel dat beide ouders aan de opvang van de kinderen besteedden voorafgaand aan de scheiding. Wie toen al weinig tijd had om voor de kinderen te zorgen, zal dat na de scheiding ook niet hebben.

Als de afkeer voor jouw nieuwe partner groot is, probeer dan een periode in te lassen waarin je je leven met de kinderen en dat met de nieuwe partner gescheiden houdt. Zo toon je je goede wil. Probeer die wachttijd ook als iets positiefs te zien: zo krijg je de kans om ten aanzien van de kinderen in het reine te komen met de nieuwe relatie. Als het enigszins kan, probeer dan de kinderen in de ouderlijke woning te laten wonen.

Er gebeurt al zo veel in hun levens dat hun vriendjes en vertrouwde school in de buurt hebben hen beter kan doen voelen in deze turbulente periode. Voor diezelfde reden is het ook een goed idee dat de andere ouder niet te ver uit de buurt gaat wonen. Kies ook het juiste moment om de kinderen in te lichten: de tijd voordat een van beiden de gemeenschappelijke woning verlaat, is het meest raadzaam. Benadruk daarbij dat zij geen enkele schuld treffen aan deze situatie, en dat ze hun verdriet daarover nooit hoeven weg te stoppen.’

  1. Ga niet te snel

‘Overleg met je nieuwe partner welke samenlevingsvorm jullie in de eerste fase gaan hanteren: een lat-relatie, apart samenwonen met je partner en kinderen (en ruimte voor jezelf opeisen) of meteen bij het gezin intrekken. Bij iemand gaan inwonen die al kinderen heeft, is een even grote verbintenis als met iemand trouwen.

Maak in ieder geval goede afspraken – bijvoorbeeld wat betreft bedtijd, tv-kijken en computergebruik, maar ook qua opleiding en school – terwijl je intussen de omgang tussen de kinderen en beide ouders zo veel mogelijk tracht te normaliseren: geen enkel kind is er gebaat bij dat het na de scheiding het contact met een van beide ouders verliest. Probeer gelegenheden te creëren om de kinderen zachtjesaan te leren kennen: tijdens het avondeten, tijdens een gemeenschappelijke vakantie… Een degelijke voorbereiding op het leven in een nieuw samengesteld gezin is het mooiste cadeau dat je jezelf en je partner kan geven.’

  1. Vermijd irreële verwachtingen

‘Probeer in het begin zo veel mogelijk je emoties aan de kant te schuiven en je eigen onhaalbare verwachtingen te ontmaskeren. ‘Mijn partner en ik, wij hebben dezelfde verwachtingen over ons nieuwe gezin’, denkt men vaak, maar is dat wel zo? Verwacht de ouder dat de stiefouder een fundamentele rol in het nieuwe gezin zal spelen? En zo ja, welke rol dan? Die van medeopvoeder? Die van stille kracht op de achtergrond tot de kinderen het huis uit zijn? Als plusouder moet je ook beseffen dat je je partner altijd zal moeten delen met de kinderen, en zelfs aanvaarden dat zij geregeld op de eerste plaats zullen komen.’

  1. Blijf praten

‘Praten, onderhandelen, compromissen sluiten, goed luisteren: als plusouder word je een volleerd communicator. Niet te snel beoordelen, de oorzaak al eens bij jezelf zoeken, je eigen standpunt niet te snel aan een ander opleggen: als je het al niet deed, leer je het in sneltempo in je nieuwe gezin. Niet te snel je waarneming door een oordeel vervangen is cruciaal: ‘Hij is weer slechtgehumeurd’ is een oordeel, geen waarneming.

Als het echt misloopt, en ook in andere gevallen, dan kan het geweldloze communicatiemodel van de Amerikaanse communicatiespecialist Rosenberg helpen. Eerst waarnemen (dat je kind tijdens het eten geen woord zegt), dan het gevoel dat dat bij je oproept omschrijven (je bent ongerust of voelt je onmachtig), dat vertalen in een behoefte (je wil weten wat er aan de hand is), en ten slotte een verzoek formuleren (je vraagt aan het kind of er iets hapert).’

Uit Goed Gevoel december 2010, door FLOW

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.