Verslijt je talloze dates en heb je weinig geluk in de liefde tot nu toe? Het kan natuurlijk zijn dat je de verkeerde mannen of vrouwen uitkiest, maar het kan ook zijn dat je onbewust je eigen liefdesleven aan het saboteren bent. 5 tips van relatie expert Dr. Jane Greer om deze valkuilen te vermijden.

1. Wees niet te beschikbaar: Je hebt een leuk avondje uit gepland met vriendinnen, maar als hij belt, laat je meteen alles vallen en annuleer je al je plannen. Komt het je bekend voor? “Dan stel je je te beschikbaar op. Je laat hem alles bepalen, zeker als je alleen afspreekt op tijdsstippen die enkel hém goed uitkomen”, aldus Greer. Compromissen sluiten is de sleutel tot elke relatie, dus probeer dit vanaf het begin goed in te voeren.

2. Praten over je ex: Iedereen weet dat je ex geen goed gespreksonderwerp is voor de eerste dates, maar ook daarna moet je zeer voorzichtig omspringen met het thema. Zelfs al stem je hem of haar in een negatief daglicht, het feit dat je erover praat, wil zeggen dat je er ook nog aan denkt. “Je nieuwe vlam krijgt al snel het gevoel dat je niet over je ex heen bent. Een nieuwe relatie heeft een schone lei nodig, dus leer het loslaten.” Wat nu ook weer niet wil zeggen dat je hem volledig moet doodzwijgen.

3. De zaken overhaasten: Haast en spoed is zelden goed, en dat geldt ook voor relaties. Laat de zaken rustig hun beloop gaan en verzeker je ervan dat je nieuwe partner op dezelfde golflengte zit voor je het over verdere stappen hebt. Je mag (en moet) het natuurlijk wel over je toekomstplannen hebben, maar probeer hem niet te overtuigen van bijvoorbeeld je kinderwens als je nog maar vier maanden samen bent.

4. Je kiest de niet beschikbare man: Hij mag dan nog zo knap zijn, als hij niet beschikbaar is, dan kun je hem beter uit je hoofd zetten. Misschien is hij niet single, of komt hij net uit een jarenlange relatie die hij nog moet verwerken… “Zulke situaties vragen om problemen. Zelfs als je er een relatie mee kan beginnen, is dat een moeilijke basis om op verder te bouwen. En je verdient beter dan dat”, vindt Greer kordaat.

5. In een sleur raken: Overhaasten is niet goed, maar het andere uiterste is ook te vermijden. “Een nieuwe relatie betekent verandering”, aldus Greer. “Dus is het belangrijk om je oude routine te willen aanpassen. Ook al gaf je tot dusver elke vrije avond op om op de kinderen van je zus te passen, het is belangrijk om uit je comfortzone te stappen. Ga er voor verandering eens op uit. Geen enkel ander signaal zegt duidelijk ‘ik ben klaar voor een nieuwe relatie’ wanneer je agenda vol staat met leuke uitdagingen en activiteiten.”