5 tips donkere dagen doorkomen

5 tips om donkere dagen door te komen

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hoe korter – en dus donkerder – de dagen, hoe minder zin ik heb om er op uit te gaan. Zo bij daglicht, dan gaat het nog wel. Maar vanaf een uur of half 5, wanneer de eerste schemer valt, zou ik het liefst lekker warm binnen blijven. Verwarming op standje bejaard, fleece-sokken aan en met een warme cappuccino op de bank kruipen.

Kluizenaar

Goed boek erbij op mijn e-reader om in weg te duiken, maar als ik nog wat moet opzoeken of afhandelen voor het werk, ook prima. Muziekje aan, wijntje erbij en relaxen maar. Misschien dat ik later op de avond nog even wat rond-zap voor het nieuws of de een of andere actualiteit. Allemaal goed, maar naar buiten? Liever niet! Misschien herken jij jezelf hier helemaal niet in. Ik hoop het van harte voor je want ik moet mezelf echt vermanend toespreken om niet te eindigen als een soort kluizenaar die pas tegen de lente opnieuw tot leven komt.

Geen huismus

Ik ben van nature geen huismus, hou er echt van om erop uit te gaan, te reizen, theater, borrel, met vrienden, bios, nieuwe mensen te leren kennen, zelfs een verjaardag vind ik gezellig. Maar in de winter, dan lijkt alles anders. Ineens is mijn sportmotivatie ver te zoeken, sleep ik mezelf echt naar de sportschool en doe ik het de boodschappen het allerliefst bij daglicht. Afspraakjes? Gezellig, maar dan bij mij thuis, of in elk geval in de buurt. Heb echt geen zin om een eind door het donker te moeten rijden. Je hoort het al. In de wintermaanden ben ik de makkelijkste niet. Anders ook niet hoor… maar dat is een ander verhaal ;-).

geen huismus

Erop uit een eerste levensbehoefte

Wanneer je single bent dan is er geregeld op uit gaan een eerste levensbehoefte. Samen met een partner, dan kan je je nog verschuilen achter de romantiek van het winters cocoonen op de bank, voor de openhaard en een filmpje. Maar wanneer je single bent dan is er weinig aan om avond aan avond alleen op de bank voor Netflix te hangen. Tuurlijk, je ziet genoeg mensen overdag, namelijk je collega’s, maar dat is toch anders. Wanneer je net als ik een soort van natuurlijke aversie hebt tegen de donkere dagen, dan moet je oppassen niet te vereenzamen.

Donkere maanden

En laten we eerlijk zijn, het duurt nog wel een poosje voordat het voorjaar is.. Dus wat doe jij eraan deze donkere maanden om niet teveel in jezelf te keren? Ik heb een paar afspraken met mezelf gemaakt en hoe lastig ook, ik hou me daar vrijwel altijd aan. Waarom? Omdat ik het naderhand altijd fijn vind dat ik het toch heb gedaan, ik mezelf van uit het donker naar het licht heb gekregen. Het licht van nieuwe ontmoetingen, leuke gesprekken, interessante weetjes en soms ook gewoon omdat ik na een uur keihard sporten zo moe ben dat ik extra lekker slaap.

Herken jij jezelf wel in mijn verhaal? Misschien zijn mijn tips om de wintermaanden door te komen dan ook iets voor jou.

Tip 1. Ik moet minimaal 1 keer een uur in de week sporten maar ik hou 2 sportavonden aan zodat ik in geval van ‘nood’ er eentje kan laten schieten. Resultaat is dat ik redelijk fit blijf en iedere week niet alleen plezier haal uit het lichamelijk actief bezig zijn maar ook door de leuke mensen die ik daar tegenkom.

Tip 2. Ieder weekend plan ik een uitje buiten de deur. Vooraf natuurlijk, meestal niet lastminute want dan heeft iedereen al plannen gemaakt. Dat kan van alles zijn. Tot een verjaardag van mijn nichtje tot een etentje met vrienden, een borrel avond, bios, theater, dansen, feestje … vul maar in. Daten valt natuurlijk ook onder een avondje uit ;-).

Tip 3. Ik verwen mezelf in de winter eenmaal met een vakantie naar een zonnige bestemming. Waar ik jaren geleden verlangend uitkeek naar een weekje wintersport verheug ik me nu veel meer op de warmte en de zon. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als jouw budget toelaat, want ook op bijvoorbeeld Tenerife is het in december nog 20 graden. Lukt het je niet financieel of qua vakantiedagen? Dan is mijn volgende tip een fijn alternatief.

Tip 4. Het liefst zou ik iedere week naar de sauna of wellnesscentrum gaan. Helaas…dat zit er niet in, maar in de winter kom ik er vaker dan in de zomer. Als je een beetje speurt op internet dan heb je al snel een leuke korting te pakken voor een ontspannen dagje sauna. En nee, het is echt helemaal niet gek of erg om alleen te gaan. Sterker nog… je geniet heel intens en wordt er heel zen van. Met een vriend(in) gaan is natuurlijk ook heel gezellig. Gun jezelf eens een enorme opkikker tijdens de donkere, koude dagen!

Tip 5. Dit past op het oog misschien niet zo in dit rijtje, maar sta jezelf toe om af en toe een joker in te zetten. Met andere woorden: geef er gewoon aan toe. Soms is geen enkele remedie toereikend en de beste oplossing om het jezelf toe te staan. Een dagje cocoonen, niet uit je pyjama of huispak te komen, met een dekentje op de bank, allemaal lekkers te laten thuisbezorgen en te genieten van het feit dat je niks hoeft vandaag. Van niemand! Zolang je nog single bent hoef je gelukkig geen verantwoording aan iemand af te leggen, dus wat dat betreft zit je gebakken.

Heb jij ook last van de donkere winterdagen en goede tips? Deel ze dan zodat we deze donkere maanden lekker doorkomen! Thanks!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.