Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
ruzie is gezond
18 juli 2019

5 tekenen van een ongezonde relatie

Op het maatschappelijk vlak scoren is voor de meesten geen probleem. We weten goed de wegen te bewandelen die naar materieel succes leiden, een relatie opbouwen met iemand die je levenspartner kan worden is voor velen een uitdaging. Logisch, voor een promotie op je werk hoef je alleen maar te laten zien dat je over de juiste kwaliteiten beschikt.

Om een relatie succesvol te laten verlopen heb je een ander nodig en daar heb je in de regel weinig invloed op. Daar komt het groepsgedrag van de mens bij om de hoek kijken, we willen niet alleen zijn. Daar zijn we ook niet voor geboren. Blijven hangen in de relatie die je nu hebt ook al is die niet perfect is een optie die uiteindelijk leidt tot verliezers.

De eigenschappen van een goede relatie

Een goede relatie vervult je diepste verlangens. Een slechte relatie niet. Zo’n kwalitatief slechte relatie kost energie omdat je constant bezig bent met het accepteren van hetgeen je juist niet wilt. Dokter Sarah Schewitz zegt hier het volgende over:

“Je relatie heeft een gigantische impact op je geluk en tevredenheid in je leven. Mensen in een ongelukkige relatie melden dat ze minder tevreden zijn met hun algemene leven vergeleken met mensen in een gelukkige relatie. Het hebben van een slechte relatie kan ook funest zijn voor je zelfvertrouwen.”

De ongezonde relatie

Op wie je verliefd wordt is voor iedereen verschillend. Waar het om gaat is wat de bindende factoren met een partner zijn. De complicerende factor is dat mensen zich ontwikkelen. Interesses worden anders, je verandert van baan, je vriendenkring veranderd in de loop der tijd. De kans is dus altijd aanwezig dat stellen uit elkaar groeien onder invloed van externe invloeden. Als de bindende factoren niet langer aanwezig zijn, verzand een ogenschijnlijk gelukkige relatie in een ongezonde variant. En dat werkt behoorlijk benauwend..

Herken de signalen

Niemand geeft graag toe dat een onderdeel van je leven niet goed loopt, zeker niet als het een relatie betreft. Toch is een snelle check handig om te zien in hoeverre je de relatie kunt classificeren als ‘slecht’ of ‘ongezond’.

  1. Je maakt ruzie zodat je kunt winnen

Discussiëren is goed en nee, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Agree to disagree is altijd nog een goede optie. Als een verbale onenigheid altijd uitmond in een ruzie, dan is het niet goed. Relaties die gezond zijn kenmerken zich door de wil om ruzies bij te leggen. Het gaat namelijk niet om de vraag wie een ruzie wint, maar wat je van elkaar leert. Als je bezig bent om continu er een loopgravenoorlog van te maken, dan zit er al iets goed fout.

  1. Geen wederzijds respect

Hoe ga je om met je vrienden en vriendinnen? Normaliter zal je die altijd steunen als dat nodig is. Is niks bijzonders, is gewoon een vorm van respect. Datzelfde zou ook een vanzelfsprekendheid moeten zijn

Respect is, hoe vanzelfsprekend ook, een kenmerkende eigenschap voor sterke relaties. Een van de redenen dat je je tot iemand aangetrokken voelt is het wederzijdse respect. Is dat niet langer wederzijds of niet meer vanzelfsprekend, dan is het tijd om kritisch te kijken naar je relatie.

  1. Je functioneert niet meer

In een gezonde relatie is er sprake van wederzijdse motivatie. Je probeert elkaar te stimuleren. Is dit niet langer aanwezig dan zou dit dus een wake up call moeten zijn. In dat geval is de communicatie al lang niet meer optimaal, als er al sprake was van communicatie. Het zijn dan ook vaak meer twee verschillende levens die langs elkaar heen leven. Dat kan een behoorlijke impact hebben op je gezondheid, zo zeer zelfs dat het je doen en laten volledig ontwricht. Weg wezen dus.

  1. Je voelt je eenzaam

Je eenzaam voelen terwijl je in een relatie zit komt vaker voor dan je denkt. Op het moment dat de raakvlakken minder worden of zelfs niet langer aanwezig zijn kan je je heel snel eenzaam gaan voelen ook al woon je samen of ben je getrouwd. Het gebrek aan ondersteuning, liefde of connectie die je normaal gesproken voelt met je partner zorgt dan voor een gevoel van eenzaamheid. Vaak is dit zelfs ernstiger dan een depressie als je single bent.

  1. Er is geweld in de relatie (op welke manier dan ook)

Stoeien is leuk en kan vaak leiden tot aangenamere situaties. Geweld is echter het tegenovergestelde. Dat is nooit goed. Het is een teken dat de relatie volledig verstoord is. Dit is dus echt een rode vlag. Is er geen mogelijkheid tot het voeren van een goed gesprek? Is het respect afwezig en wil de ander altijd domineren? Dan is het tijd om voor jezelf te kiezen. Door te blijven in een gewelddadige relatie doe je niet alleen jezelf tekort, je verschaft de ander ook een legitieme reden om zijn of haar gedrag niet aan te passen. Wegwezen dus.

Bron: Manners

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

 mooi & gezond algemeen

gerelateerde artikelen

Hoe hou je het alleen zijn vol?

Je goed voelen als je alleen bent, kan best lastig zijn....

Veel singles zijn online date-moe

Aan enthousiasme en nieuwsgierigheid voor online daten was geen gebrek. In...

Single en eenzaam kan leiden tot angst en depressie

Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45...

Erotisch flirten op afstand doe je zo

Nu we voorlopig nog even aangewezen zijn op onze online dating...

Waarom vallen we op foute mannen en laten we de goede lopen?

Die ondoorgrondelijke houding van desinteresse boeit je en zijn lichte arrogantie...

singlessite gidsen

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

Wonen algemeen