seks is als lijm

5 stappen naar een goede seksuele gezondheid

Seksueel gezond zijn betekent kunnen genieten van een gezonder lichaam, een bevredigend seksleven, positieve relaties en gemoedsrust. Er zijn vijf belangrijke stappen die je kunt nemen om je te helpen een goede seksuele gezondheid te bereiken.

1: Waardeer wie je bent en beslis wat goed voor je is

Van jezelf houden – zowel van binnen als van buiten – kan een uitdaging zijn. Maar je kunt je comfortabeler voelen in je vel en voor jezelf opkomen. En als we ons goed voelen over onszelf, maken we meestal betere keuzes als het gaat om onze seksuele gezondheid. Verbeter je zelfbeeld en het lichaamsbeeld, omarm je seksuele identiteit en pleit voor jezelf.

2: Wees slim over je lichaam en bescherm het

Seks – die op veel manieren kan worden uitgedrukt – kan je plezier en intimiteit brengen, maar het kan ook ongewenste dingen zoals seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), ongeplande zwangerschappen en angst met zich meebrengen. Je kunt echter eenvoudige stappen ondernemen om jezelf en je partner te beschermen. Lees meer over opties voor seksuele expressie, veiligere seks, anticonceptie en veilig daten als jij of je partner een soa heeft.

3: Behandel je partner goed en verwacht dat hij jou goed behandelen

Het huidige internationale gesprek over seksuele intimidatie en mishandeling brengt ons ertoe opnieuw te onderzoeken hoe partners met elkaar omgaan – of het nu gaat om een ​​kortetermijndate of een langetermijnrelatie. Tegen de tijd dat kinderen naar de kleuterschool gaan, moeten ouders al praten over wat het betekent om anderen te respecteren, toestemming te geven en grenzen te stellen. Je kunt gemakkelijk beginnen met niet-seksuele situaties. Zorg dat je het respect dat je verdient krijgt en praat openlijk over toestemming, grenzen, verlangens en veiligere seks.

4: Bouw positieve relaties op

Voor de meeste mensen zijn goede relaties essentieel voor een gelukkig en gezond leven. En voor velen van ons staan romantische relaties bovenaan de lijst. Het opbouwen van relaties die gezond en positief zijn, is de sleutel tot onze seksuele gezondheid en welzijn. Maar als het gaat om deze belangrijke vaardigheid in het leven, voelen velen van ons zich niet voorbereid. Het goede nieuws? Het is nooit te laat om te leren.

5: Maak seksuele gezondheid onderdeel van je gezondheidszorg

Meer dan de helft van ons krijgt geen aanbevolen preventieve gezondheidsdiensten, zoals vaccins, soa-onderzoeken en anticonceptie, die kunnen helpen kanker te voorkomen, zwangerschappen te plannen, soa’s op te sporen en de vruchtbaarheid te beschermen. Ben jij een van hen?

Bron: Women Online

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.