5 inspirerende eenpersoons kookboeken

Er zijn ongeveer drie miljoen eenpersoonshuishoudens in Nederland op dit moment. De verwachting is dat dit aantal de komende decennia alleen maar zal stijgen. Maar wat moet je nou koken als je alleen bent? 

Het is vaak lastig om inspiratie te vinden voor een lekker gerecht. Met zoveel solo-huishoudens zijn er gelukkig ook voor deze doelgroep steeds meer kookboeken. Daarom geef ik je graag een paar leuke tips en inspiratie met vijf lekkere eenpersoons kookboeken. 

#1: Slimme eenpersoonsmaaltijden

Auteur: Sam Stern

Dit kookboek van Sam Stern bevat 130 creatieve recepten voor alledag. Hierbij ligt de nadruk op de eenpersoonsmaaltijden die simpel, gezond en snel te bereiden zijn. Je kookt met 1 hoofdingrediënt voor 2 dagen. Op de eerste dag maak je bijvoorbeeld een ratatouille gerecht klaar en op de tweede dag gebruik je de restjes voor een heerlijk omelet als lunch. Zo voorkom je onnodige voedselverspilling en kan je als single gezond eten. 

Prijs: €23,50 

Bestel dit boek ->

#2 The Ultimate cooking for one cookbook

Auteur: Joanie Zisk

Koken voor een persoon is soms lastiger dan het lijkt. Het kan ervoor zorgen je minder gezond eet of onnodig veel porties weggooit en zelfs duurdere ingrediënten probeert te vermijden. Dit 175 recepten tellende kookboek van Joanie Zisk is de ideale gids om goedkoop, gezond en makkelijk te eten wanneer je alleen bent. Daarnaast vind je een aantal praktische tips die voedselverspilling tegengaat.

Prijs: €15,02

Bestel dit boek ->

#3: 500 gerechten voor 1 persoon

Auteur: Carol Beckerman

Voedselrecensent, receptontwikkelaar en auteur van meerdere kookboeken Carol Beckerman heeft dit eenvoudige receptenboek gerealiseerd. In dit boek vind je klassieke en moderne gerechten voor ieder eetmoment van de dag. Je vindt innovatie en interessante gerechten van over de hele wereld. Deze wereldlijke smaken combineert zin in eenvoudig te maken recepten. 

Prijs: €9,99

Bestel dit boek ->

#4: Solo Food

Auteur: Janneke Vreugdenhil

Dit kookboek is toch wel mijn favoriet. Dit boek heeft 72 recepten die stuk voor stuk geweldig zijn, waarbij ik de Cheat Pizza margherita toch wel het lekkerst vindt. De schrijfster heeft dit boek na haar scheiding gemaakt, omdat ze noodgedwongen voor haarzelf moest koken. Door dit boek ben ik veel meer gaan koken voor mezelf. 

Prijs: €20,50

Bestel dit boek ->

#5: Lekker en gezond koken voor singles

Auteur: Adam Bjerk

Van de vijf kookboeken is dit wel de duurste variant. Toch wil ik je deze niet onthouden. Wat ik vooral leuk vind aan dit boek is de afstemming tussen de menu’s. Je maakt meerdere recepten en ‘prept’ als het ware voor de hele week. Je hoeft hierdoor geen voedsel weg te gooien, omdat je het vaak in een volgend gerecht weer nodig hebt. Heel erg praktisch dus!

Prijs: €29,95

Bestel dit boek ->

 

Heb je al een voorkeur voor een kookboek? Ga er lekker mee aan de slag. Door met een kookboek te werken ga je het koken misschien wel wat meer waarderen. Op basis van mijn eigen ervaring wil ik je graag nog een aantal tips mee geven: 

5 Kooktips voor singles

  • Ontdek en volg je eigen smaak. Het maakt niet uit wat je maakt, als jij er maar zin in hebt. Je hoeft met niemand rekening te houden.
  • Leg een voorraadkast aan. Voor jezelf koken betekent ook dat je zelf boodschappen moet doen. Het is fijn als je die drempel niet elke dag hoeft te nemen.
  • Kook voor meerdere dagen. Hiermee bespaar je tijd en hoef je niet iedere dag in de keuken te staan. 
  • Omarm het eenpansgerecht. Voor jezelf koken betekent namelijk ook dat je zelf de afwas moet doen…
  • Koester het ei. Gebakken, gekookt, geroerd, je tovert er binnen 10 minuten iets voedzaams mee op tafel. Wie eieren in huis heeft, hoeft nooit te verhongeren.
  • Experimenteer! Zie voor jezelf koken als een kans om nieuwe dingen te proberen. Zelfs als wat je in elkaar flanst niet te hakken blijkt, is er niks aan de hand. Er is altijd nog bezorgpizza.

Singles & koken

De meeste singles koken niet lekker voor zichzelf. Als ‘verse’ single heb ik de afgelopen tijd met interesse blogs en kranten artikelen gelezen over de economische, politieke, sociologische en culturele gevolgen van deze demografische verschuiving. Noem het beroepsdeformatie, maar daarbij viel het mij op dat er weinig tot niets wordt geschreven over de culinaire consequenties. Al die mensen die in hun uppie aan de prak zitten. Hoe doen ze dat eigenlijk? Klopt het clichébeeld van de alleenwonende man of vrouw die avond aan avond voor de televisie een magnetronmaaltijd naar binnen schuift?

Singles eten eenzijdiger

Uit een vragenronde onder single vrienden bleek dat gelukkig wel mee te vallen. Er wordt heus gekookt in eenpersoonshuishoudens. Maar vrijwel iedereen bij wie ik informeerde, gaf toe het lastig te vinden om die maaltijden een beetje spannend, gezond en gevarieerd te houden. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt mijn veldonderzoek. Wie alleen eet, eet door de bank genomen ongezonder dan wie samen met anderen aan tafel zit. Singles hebben over het algemeen een eenzijdiger dieet en consumeren bijvoorbeeld minder fruit, groente en vis.

Solo het nieuwe samen?

Nu solo het nieuwe samen lijkt te worden, is het volgens mij hoog tijd om de single in de keuken eens wat serieuzer te gaan nemen. Koken voor jezelf is, weet ik inmiddels, niets meer of minder dan een exercitie in houden van jezelf. En kan net zo bevredigend zijn als koken voor anderen. Misschien wel júíst. In wezen ben jij immers je eigen ideale gast: iemand van wie je precies weet wat-ie lekker vindt.

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!