kinderalimentatie niet aftrekbaar

5 gouden regels voor verliefde gescheiden ouders

Scheiden doet lijden maar als er kinderen bij betrokken zijn dan is het extra ingewikkeld. Jij en je ex maken een emotionele periode door en de kids krijgen hier natuurlijk altijd wat van mee. Als het stof is neergedaald, iedereen zijn draai heeft gevonden, dan ontstaat er vaak pas weer ruimte voor een echte nieuwe liefde.

Verliefd

Opeens zijn ze er! Vlinders in je buik plus een mega roze bril op je neus. Je bent nog nooit zo gelukkig geweest. Het contrast met de laatste fase van je vorige relatie is enorm groot en dat vertrekt het verliefde geluksgevoel. De kinderen? Ach, die zijn flexibel, zien papa en mama gewoon graag gelukkig in plaats van boos of verdrietig toch? Samenwonen? Tuurlijk! Waarom niet?  Je hebt het geluk verdiend, bent geen 20 meer, weet wat je wilt en het leven is kort. Geen gesleep meer met kledingstukken en toilettassen en het scheelt ook enorm in de kosten. Toch?

Nieuwe relatie

Daarom zijn velen binnen de kortste keren na de scheiding weer gesetteld. Nieuw huisje, boompje, beestje erbij, andere partner plus een paar extra kids. Gezellig toch? Zeker gezellig, vooral voor jou en je nieuwe partner. Jullie hebben je nieuwe leven en geluk vorm gegeven en daar ben je  hartstikke happy mee. De kinderen worden tijdens al deze rap op elkaar volgende veranderingen vaak een beetje over het hoofd gezien. Natuurlijk zijn ze flexibel, willen ze je graag gelukkig zien, maar in je achterhoofd weet je best dat je voor hen misschien iets te hard van stapel loopt.

Samengesteld gezin

Want opeens zit daar iedere dag die andere man of vrouw op de bank en aan de keukentafel. Wordt de badkamer dagelijks geconfisqueerd door de nieuwe vlam en is de slaapkamer van papa of mama ineens verboden terrein of op slot. Plots delen ze een huis met kinderen die ze tot voor kort niet eens kenden en moeten ze opnieuw hun plekje in het nieuwe gezin veroveren. Dat dit niet altijd even soepel verloopt is begrijpelijk. Het valt voor de nieuwbakken geliefden ook niet mee om ieders belang in het oog te houden, je eigen kroost niet voor te trekken en de rust te bewaren. Er zijn niet voor niets zoveel boeken geschreven over de ups en downs van het samengestelde gezin.

Gouden regels

Hoewel iedereen het op zijn eigen manier doet zijn er een paar gouden regels als het gaat om scheiden met kinderen en opnieuw beginnen.  Hopelijk helpen ze je om een aantal klassieke valkuilen te vermijden.

1.       Stel je kinderen boven alles, dus ook boven je nieuwe geluk. De kinderen blijven voor de rest van je leven bij je, ook als ze volwassen zijn heb je nog een relatie met ze. Met je nieuwe partner moet je dit nog maar afwachten ook al voelt het nu nog zo fantastisch. Ook deze relatie loopt deukjes op en kan voorbij gaan. Sterker nog; de kans dat een tweede relatie op de klippen loopt is zelfs groter dan een eerste.

2.       Geef niet alleen jezelf maar vooral de kinderen voldoende tijd om de scheiding te verwerken en lanceer een nieuwe liefde met beleid. Jij neemt definitief afscheid van je ex maar het blijft voor de kinderen altijd hun vader of moeder. Laat de relatie zich rustig ontwikkelen, tot voorbij de verliefdheidsfase en roze bril. Trek hier minimaal een jaar tot anderhalf voor uit.

3.       Besluit je daarna te gaan samenwonen, gefeliciteerd! Zorg er wel voor dat er geregeld tijd en ruimte is om alleen iets met je eigen kind(eren) te ondernemen. Hoe graag jij ook een ‘nieuwe gezin’ wilt vormen en het liefst alles samen doet, kinderen in een samengesteld gezin hebben vaak juist extra behoefte aan een concrete invulling van de band met de biologische ouder. Ze praten makkelijker als jullie ‘onder ons’ zijn en nemen je eerder in vertrouwen. Dus pak een filmpje, ga samen boodschappend doen, een stukje fietsen, een paar dagen kamperen, maar geef ze structureel oprechte 1 op 1 aandacht zonder dat hier altijd de nieuwe partner of kinderen in de buurt zijn.

4.       Verliefd zijn is geweldig en ook al zijn de hevige vlinders op een gegeven moment voorbij, een prille relatie ziet er natuurlijk heel anders uit dan wanneer je 15 jaar of langer samen bent geweest. Je kruipt het liefst de hele tijd tegen de ander aan en je knuffelt en zoent er nog steeds vol overgave op los. Toegegeven, kinderen zien graag blije ouders en het tonen van affectie, intimiteit en genegenheid is prachtig, maar je kunt ook overdrijven. Zeker als je kinderen in de puberleeftijd hebt geldt: geen extreem klef gedoe op de bank en hou de seks geluidstechnisch een beetje beschaafd. Niks zo gênant om als puber met gierende hormonen je vader of moeder tig keer per week tekeer horen gaan.

5.       Hoe gelukkig je nu ook bent, je zult door de kinderen altijd  verbonden blijven met je ex. Dus ook kan je hem of haar wel schieten het is en blijft de vader of moeder van je kind(eren) en daarmee een soort heilige. De loyaliteit van kinderen aan hun ouders is vrijwel onbegrensd en het is voor hen ronduit vervelend zij elkaar afvallen, benadelen of kwaad over elkaar spreken. Deel je frustratie daarom met je vrienden maar niet met je kinderen. Op iedereen is wel iets aan te merken, zeker na een scheiding maar probeer altijd respectvol te blijven praten over je ex. De kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Bron: Singlessite

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.