lange termijn relatie
3 October 2016

40+ vrouw geeft voorkeur aan LAT relatie

Niet alle alleenstaanden zijn ook single: ruim twintig procent van de volwassen alleenstaanden of alleenstaande ouders woont niet samen, maar heeft wel een partner. Jongeren hebben vaker zo’n lat-relatie dan ouderen. Zij willen in de toekomst meestal met deze partner gaan samenwonen of trouwen. Oudere alleenstaanden, vooral vrouwen, willen dat veel minder vaak.

Alleenstaand maar niet single

Het aantal personen dat als alleenstaande of alleenstaand ouder geregistreerd staat, neemt nog altijd toe. Op 1 januari 2014 waren dat er ruim 3,3 miljoen. Een deel van hen heeft echter wel een partner, maar woont daar niet mee samen. Omdat uit de bevolkingsstatistieken niet kan worden bepaald hoe vaak dit voorkomt, is hiernaar gevraagd in een enquête onder mensen van 18 tot 80 jaar. Daaruit blijkt dat 22 procent van de alleenstaanden en alleenstaande ouders een lat-relatie heeft.

Vooral jonge alleenstaanden hebben een lat-relatie

Er bestaan duidelijke verschillen tussen leeftijdsgroepen. Onder de jongste groep alleenstaanden heeft ruim een derde een lat-relatie. Bij de dertigers en veertigers is dat ruim een kwart. Alleenstaanden boven de 65 hebben aanmerkelijk minder vaak een partner met wie zij niet samenwonen: minder dan 10 procent. Het aandeel van de alleenstaanden dat een lat-relatie heeft, wijkt per leeftijdsgroep niet af van 2003.

Lat-relaties komen daarnaast vaker voor bij hoogopgeleiden en bij mensen die een scheiding achter de rug hebben. Ook hebben, binnen de groep alleenstaanden, alleenstaande ouders vaker een partner buiten het huishouden dan mensen die alleen wonen.

Hoe ouder, hoe minder samenwonen

De meeste alleenstaanden met een relatie willen in de toekomst niet blijven latten. Twee derde wil uiteindelijk met de huidige partner gehuwd of ongehuwd gaan samenwonen. Met de leeftijd neemt dat aandeel echter sterk af. Jongeren willen bijvoorbeeld vrijwel zonder uitzondering ooit bij hun partner intrekken en verwachten ook vaak te trouwen. Van de 50- tot 79-jarigen wil vier op de tien gaan samenwonen.

De reden om niet te gaan samenwonen is voor meer dan twee derde van alle mensen met een lat-relatie dat ze hun vrijheid willen behouden. Voor ruim 15 procent zijn het vooral slechte ervaringen in een eerdere samenwoonrelatie, eenzelfde aandeel noemt eigen kinderen of die van de partner als reden.

Vrouwen boven de veertig hebben voorkeur voor een lat-relatie

Vier op de tien vrouwen willen de lat-relatie behouden en niet gaan samenwonen, twee keer zo vaak als mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen geldt vooral voor veertigplussers: bijna twee derde van de vrouwen en een derde van de mannen verkiest de lat-relatie boven samenwonen. Bij de veertigminners geven van zowel de mannen als vrouwen een op de tien de voorkeur aan het apart wonen.

Bron: CBS

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Seks op de eerste date? Zo denken singles erover!

Sinds corona hebben we tijd zat om te swipen op Tinder...

We scheiden omdat we denken met iemand anders gelukkiger te zijn

Onze relaties, zowel werk als privé, komen onder druk te staan...

Tekort aan jonge vrouwen in deze Brabantse regio’s

Op zoek naar een man tussen de 25 en 30 jaar?...

Oceanië populaire bestemming onder soloreizende vrouwen van 45+

Een avonturier van boven de vijfenveertig heeft andere wensen dan een...

De happy versus de unhappy single

Geloof jij in de happy single of ben je juist van...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie

SNP Natuurreizen