De zomer loopt op zijn eind, de vakanties zijn bijna voorbij en het gewone leven begint weer. Met alle stress die daarbij hoort. En dat is nogal wat. Want uit onderzoek van het Psychologie Magazine blijkt dat 40 procent van de Nederlanders zich een paar keer per week gestrest voelt.

Het magazine deed onderzoek onder ruim 400 Nederlanders. En daar kwamen een paar opvallende resultaten uit.

Geen energie

Nog eens 40 procent van de Nederlanders zet dat zijn of haar dagen echt overvol zijn. Eenzelfde percentage heeft ’s avonds geen fut meer om iets te ondernemen zoals sporten of afspreken met vrienden.

Lastig ontspannen

Ook ontspannen blijkt lastig te zijn. Ruim een derde van de ondervraagden vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig als hij lummelt of simpelweg niets doet. Op vakantie gaan helpt ook niet altijd om te ontspannen. Ruim de helft van de Nederlanders voelt zich in de week na de vakantie even gestrest als voor de vakantie.

Conflicten zorgen voor stress

Het zijn vooral conflicten, zowel thuis als op het werk, die ons veel stress bezorgen. Ruim 60 procent van de ondervraagden zegt daar geregeld last van te hebben. Men krijgt ook stress door het werk of de studie, de eigen gezondheid en die van naasten. Ook financiële kwesties en familiekwesties zorgen voor een stress.

Stress verminderen

Televisie kijken en slapen scoren het hoogst als manieren om de stress te doen verminderen. Ruim een derde van de Nederlanders doet dat op die manier. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress, zoals vaker ‘nee’ zeggen en taken anders organiseren. Nog eens een vijfde lukt dat (nog) niet maar zou dat wel graag willen.

Nies doen tegen stress

De drie meest genoemde redenen om niets tegen de stress te doen zijn:

1. Lastig om er tijd voor vrij te maken, de to-do-lijst gaat toch voor

2. Geen ‘nee’ durven of willen zeggen

3. Angst om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen

Gevolgen van stress

De gevolgen van stress kunnen behoorlijk vervelend zijn. Concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen zijn de voornaamste. Bijna 70 procent van de Nederlanders had in de afgelopen maand dit soort stressgerelateerde klachten. Een op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven.