alleenstaande ouder kerst

4 broodnodige tips voor alleenstaande ouders met kerst

Vier je dit jaar kerst als alleenstaande ouder? Dan kijk je waarschijnlijk anders richting de feestdagen dan andere vaders en moeders. Want hoe je het ook wendt of keert, het blijft voor vele ouders lastig om een kerstdag te vieren zonder de kids.

Met zoveel gescheiden ouders in Nederland kunnen we onmogelijk weten hoe het bij jullie is geregeld. Maar met in het achterhoofd dat er tegenwoordig veel co-ouderschappen bestaan is de kans groot dat jij ofwel eerste kerstdag of tweede kerstdag zonder je kinderen moet doorbrengen. Die schuiven dan bij je ex aan tafel en vieren daar Kerst. Hoe zorg je er nu voor dat zowel jij en de kinderen toch een fijne, ontspannen kerst tegemoet kunnen zien? Wij geven je wat handvatten.

1. Wees ruim op tijd duidelijk

Kinderen hebben een hekel aan onduidelijkheid en gedijen (jong en ouder) het beste bij duidelijkheid en structuur. Vertel ze dus ruim op tijd (dus niet een weekje van tevoren) hoe de kerstvakantie en de kerstdagen er dit jaar voor jullie en hen uitzien. Met vakanties wordt er vaak afgeweken van de ‘standaard regeling’ dus ook in de kerstvakantie. Misschien hebben jullie deze twee weken opgedeeld, misschien niet, maar meestal verblijven de kinderen de ene kerstdag bij de ene ouder, de andere kerstdag bij de andere. Omdat deze in de kerstvakantie vallen kan dit wat onrust en onduidelijkheid geven. Ook als jij of je ex van plan is om met ze op vakantie te gaan met de kerst, betrek hen er tijdig bij.

2. Maak en hou het gezellig

Met de feestdagen lopen de emoties wat vaker op dan tijdens andere dagen in het jaar. Zo vreemd is dat niet. Misschien hebben jij en de kinderen fijne herinneringen aan de kerst als gezin en dat kan dan ineens opspelen als je de kerstboom staat op te tuigen. Geeft niks, maar blijf er niet in hangen. Je zit in een nieuwe situatie en daar moet je niet alleen voor jezelf maar ook voor de kinderen het beste van maken. Beter gemaakt vrolijk, dan continu overduidelijk verdrietig. Probeer je kinderen niet te belasten met jouw verdriet en bedenk, desnoods samen met hen, jullie eigen nieuwe rituelen. Door de kerst anders dan anders te maken help je jullie allemaal met dit nieuwe begin.

3. Laat je ex waar hij of zij is: thuis

Het is o zo verleidelijk om naar te spreken over je ex richting de kinderen. Zeker als je ex al een nieuwe liefde heeft waarvan je weet dat hij of zij straks met jouw kinderen gezellig zit te gourmetten met de kerst. Niets menselijks is ons vreemd, dus we weten dat je het liefst ieder pijnlijk detail uit ze wil trekken zodra ze weer bij jou door de voordeur stappen. Doe het niet. Herhaal: doe het niet. Vraag nonchalant of ze het leuk en gezellig hebben gehad, laat ze een minuut of wat ongedwongen vertellen waarbij jij positieve hum geluiden produceert en ga daarna over tot de orde van de dag, namelijk jullie dag.  Laat je ex waar hij of zij is, thuis. Al dan niet met die nieuwe vlam. Belangrijkste is dat ze een fijne dag hebben gehad en nu is het jouw beurt!

4. Verwen jezelf zoveel je kunt

Is het je eerst keer dat je met de kinderen alleen kerst viert? Dan is het allemaal nog reuze vers en dus vaak ook pijnlijk. Val jezelf niet te hard, het is normaal dat je uit je evenwicht bent, soms als een kip zonder kop door het huis loopt en ineens niet meer begrijpt waarom iedereen zo happy de peppy wordt van dat hele kerstgedoe. Gun jezelf niet alleen de tijd om dingen een plekje te geven maar verwen jezelf ook! Zijn de kinderen op 1e of 2e kerstdag bij je ex? Ga lekker met een vriend(in) naar de sauna om je van top tot teen te laten pamperen. Nodig vrienden uit, ga lekker samen koken of als je toe bent om nieuwe mensen te ontmoeten, trek er op uit. Een paar leuke kerst tips voor singles en alleenstaande ouders vind je hier.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.