van date naar soa

3 oorzaken waarom mensen in een ongelukkige relatie blijven hangen

Ook jij kent vast iemand die ondanks het vele geklaag bij zijn of haar partner blijft. Wáárom in vredesnaam, vraag je je dan waarschijnlijk af. Het leven is toch te kort om niet blij te zijn met de persoon met wie je je lief en leed deelt? 

Volgens de wetenschap is er geen eenduidig antwoord op deze vraag, maar zijn er verschillende verklaringen voor. Uit onderzoek van de universiteit van Utah, gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology, blijkt dat mensen vaak (te) veel rekening houden met hun partner. “Wanneer iemand ervan overtuigd is dat zijn of haar partner blij is met de relatie, gaan ze minder snel uit elkaar,” legt auteur Samantha Joel uit aan Bustle. Daarnaast zou het te maken hebben met hoe sociaal we zijn. “Mensen geven nu eenmaal om elkaar en kwetsen elkaar niet graag. Uiteraard geldt dat voor allerlei verschillende situaties en kan dat ook erg positief zijn. Het is goed dat we om onze partner geven, maar die positieve motivatie kan ook negatief uitpakken. Dat maakt het namelijk moeilijk om bepaalde gevoelens uit te spreken.”

Vergevingsgezind

Bovendien zouden mensen te vergevingsgezind zijn, zo blijkt uit een onderzoek dat de University of Oxford, University College London, Yale en de International School for Advanced Studies samen uitvoerden. Dat onderzoeksteam ontdekte dat mensen sneller hun (negatieve) mening over iemand aanpassen wanneer ze een positieve indruk van de ander hebben, ook al hebben ze al vaak genoeg meegemaakt dat diegene toch niet zo geweldig is als ie in eerste instantie leek. “Niemand is perfect, we maken allemaal fouten,” leggen de knappe koppen uit. “Maar we moeten ook beseffen dat de grens tussen iemand een tweede kans geven en steeds opnieuw slecht gedrag vergeven, vaag is, waarmee we onze eigen emotionele gezondheid op het spel zetten.”

Geen moeite doen

Uit weer een andere studie blijkt dat mensen het in veel gevallen gewend zijn om niet goed behandeld te worden en daarom niet of pas laat beseffen hoe slecht het eigenlijk met hun relatie gesteld is. Een Britse enquête uit 2015, die ingevuld werd door tweeduizend respondenten, wees uit dat zestig procent van de mensen samen bleef met iemand met wie ze niet gelukkig waren, maar daar genoegen mee namen. Waarom? Omdat ze gewoonweg niet anders gewend waren. Treurig eigenlijk, toch?

Bron: Margriet

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.