single event koken

3 keer nostalgisch lekker eten

Op het gebied van voeding en eten zijn de trends bijna niet bij te houden. Maar er is wel een rode draad: de hang naar vers, gezond en biologisch duurt onverminderd voort. Dat bracht mij op een paar hele eenvoudige recepten van vroeger. Je weet wel, die oma of je moeder vroeger klaarmaakte. Misschien wel iedere week!

En eigenlijk passen die simpele receptjes heel goed in de moderne tijd waar we ons heel bewust zijn van het milieu, geen eten willen verspillen en daarom zoveel mogelijk de restjes opmaken. Ken je deze drie nostalgische hapjes nog?

Vlaflip

Ook ‘vroeger’ had men een hekel aan verspilling. Met een speciaal trekkertje, de flessenlikker werd daarom iedere fles yoghurt (ja, er waren toen nog geen kartonnen pakken) of vla helemaal schoon ‘gelikt’. Tot op de laatste druppel. En van die restjes werden de lekkerste toetjes gemaakt! Later, veel later kon je het ook in een pak kopen. Kant en klaar, maar toch, wat was lang niet zo lekker als zelfgemaakte Vlaflip. Ken je ‘m nog? 1 pak yoghurt, 1 pak vanillevla, een beetje limonadesiroop. Tegelijk inschenken in een hoog glas en tot slot een beetje siroop erop. En op hele speciale dagen een toefje zelf geklopte slagroom. Of zoals hieronder, heel fancy met vers fruit!

vlaflip

Tosti uit de pan

Tegenwoordig hebben we prachtige tosti-ijzers waar je halve stokbroden en pannini’s in klaar kunt maken. Met grillstreepje en al. Maar een jaar of wat geleden, toen werden tosti’s gewoon gebakken in de koekenpan. Het liefst van wat ouder brood (wit) wat anders de dag erna niet meer goed zou zijn. En weet je, zo goudgeel gebakken, de kaas helemaal gesmolten, zijn ze echt vele malen lekkerder dan van het grillapparaat. Probeer maar eens.. Neem twee wat droge witte boterhammen (of bruin als je dat van jezelf moet), beleg met kaas, voor de liefhebber een dotje tomatenketchup erop. Klontje boter laten smelten in de koekenpan en ze erin laten glijden. Beboter de andere kant van de tosti trouwens voordat je hem in de pan legt. Op half vuur zachtjes goudbruin laten bakken, dan omdraaien en hetzelfde ritueel. Goed werk heeft tijd nodig… Smullen!

tostiuitdepan

Wentelteefjes

We besluiten met nog zo’n gouwe ouwe. Echt een succesnummer bij ons thuis: wentelteefjes. Wentelteefjes zijn ook ontstaan om oud brood te verweken tot iets eetbaars… en dat lukt hiermee uitstekend. Klop wat eieren los met wat melk, haal de boterhammen erdoorheen, stapel ze op zodat ze al het vocht absorberen. Bak ze goudbruin in een koekenpan met een klontje boter. Serveer met suiker en kaneel. Zalig!

wentelteefjes

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!