mode eerste date

3 bijzondere modemusea in Nederland

Hou je van mode én van museumbezoek? Helaas kennen we geen algemeen modemuseum, zoals het MoMu in Antwerpen maar toch biedt Nederlands museumaanbod genoeg opties voor modeliefhebbers. De 3 verrassende musea die we hieronder op een rijtje hebben gezet, belichten allemaal een thema dat met mode te maken heeft.

Het TextielMuseum – Tilburg

Een bezoekje aan het TextielMuseum in Tilburg móet wel de moeite waard zijn; het museum won onlangs de Museumprijs en mag zich daarom Museum van het Jaar 2017 noemen. Het Textielmuseum is gevestigd in een oude textielfabriek en er zijn tentoonstellingen te zien op het gebied van design, kunst en erfgoed. Maar ook het TextielLab, dat onderdeel van het TextielMuseum is, neemt een belangrijke plaats in. Het TextielLab is een kenniscentrum en een werkplaats; het biedt bezoekers de mogelijkheid om ontwerpers, kunstenaars en architecten aan het werk te zien en om eventueel zelf aan de slag te gaan.

Tentoonstelling Earth Matters

Op 10 juni gaat in het TextielMuseum de tentoonstelling Earth Matters van start. Er is de laatste jaren veel aandacht voor duurzaam textiel. Zelfs reguliere modewinkels kiezen er steeds vaker voor om kleding van duurzame materialen aan te bieden, zoals bij de Green Cotton collectie van peterhahn.nl het geval is. De tentoonstelling Earth Matters gaat dieper in op de ontwikkelingen rondom dit thema, door experimenten te tonen die bijdragen aan een duurzamer productieproces. In het kader van de tentoonstelling zullen er in het museum ook verschillende workshops en masterclasses worden georganiseerd.

Tassenmuseum Hendrikje – Amsterdam

In het centrum van Amsterdam, aan de Herengracht, vind je Tassenmuseum Hendrikje. Dit museum toont de geschiedenis van de tas in de westerse cultuur, van de middeleeuwen tot het heden. In het tassenmuseum zijn meer dan 5.000 tassen, buidels, koffers, beurzen en bijpassende accessoires te bewonderen, waaronder de iconische tas van Margaret Thatcher en de Versace tas van Madonna. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum ter wereld dat zich op deze schaal gespecialiseerd heeft in tassen. Wat dit museum extra bijzonder maakt, is dat het gevestigd is in een grachtenpand dat tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. In het pand bevinden zich ook twee ‘stijlkamers’, die gebruikt worden voor de high tea-arrangementen die het museum aanbiedt en die afgehuurd kunnen worden voor bijvoorbeeld borrels of recepties.

Momenteel zijn er in het tassenmuseum, naast de vaste collectie, twee tijdelijke tentoonstellingen te zien. Het gaat hierbij om de tentoonstelling ‘It’s a Men’s World’, waarin mannentassen centraal staan, en om een expositie over het exclusieve sieradenmerk Gem Kingdom.

Hoedenmuseum Zet ‘m op – Andijk

Een ander museum met een bijzondere specialisatie is Hoedenmuseum Zet ‘m op in Andijk. Al ruim 20 jaar verzamelt Wil Gorter hoeden en alles wat daarmee te maken heeft. Sinds 2001 stelt ze haar verzameling tentoon voor publiek in haar eigen kleine museum. Haar collectie bestaat inmiddels uit zo’n 400 hoeden en omvat daarnaast onder meer hoedenspelden, dozen, platen, boeken en tijdschriften. Bezoekers van het museum kunnen verschillende hoeden passen en voor de jongste gasten is er een leuke begeleidende vragenlijst samengesteld.

Naast het beheren van haar eigen museum, volgt Wil een opleiding tot modiste (hoedenmaakster). Ze heeft daarom zelf ook verschillende hoeden gemaakt. Haar uitgebreide expertise op hoedengebied deelt ze tijdens haar lezingen, die zowel in het hoedenmuseum als op andere locaties kunnen worden gehouden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.