vrouw naar bed

2 op 5 nieuwe mama’s heeft na 6 weken weer seks

Je zou verwachten dat seks het laatste is waar nieuwe, oververmoeide mama’s aan denken, maar toch zou 41 procent er na zes weken alweer mee beginnen. Na 12 weken stijgt dat cijfer naar 78 procent, na zes maanden naar 94 procent. Vooral oudere mama’s en vrouwen die een keizersnede ondergingen, zouden langer wachten om hun seksleven nieuw leven in te blazen.

Seksleven

Van de vrouwen die na zes weken al terug seks hadden, waren de meesten op een natuurlijke, vaginale manier bevallen. Hoewel slechts 10 procent van de vrouwen de eerste keer bevalt zonder een scheur of snee, blies 60 procent van hen het seksleven dan al nieuw leven in. Bij de vrouwen die een keizersnede of tangverlossing ondergingen, was dat minder: respectievelijk 45 en 32 procent.

Het aantal vrouwen dat al seks heeft na anderhalve maand ligt ook lager bij iets oudere mama’s. 40 procent van de 30- à 34-jarigen begon er dan al weer mee, in vergelijking met 63 procent van de 18- à 24-jarigen.

Nuttige info

“De meest interessante bevinding is het brede interval waarop koppels weer beginnen met seks na de geboorte van hun kind”, vindt professor Stephanie Brown van het Australische Murdoch Children’s Research Institute. “De meeste koppels herbeginnen er niet mee tot zo’n 6 à 8 weken erna, en velen stellen het nog veel langer uit. “Volgens de onderzoeksleidster gaat het om “nuttige informatie voor zwangere koppels”. “Nu weten ze dat ze niet bang moeten zijn of zich schuldig moeten voelen over het feit dat ze niet sneller weer beginnen te vrijen.”

Richtlijn?

Er is geen algemene gezondheidsrichtlijn over hoelang je moet wachten na de geboorte. Het belangrijkste is dat nieuwe ouders hun tijd nemen en zich voldoende op hun gemak voelen om ermee te herbeginnen. Er wordt wel aangeraden om dat niet te doen voor de postnatale bloedingen gestopt zijn, want dat verhoogt het risico op infecties. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het vakblad ‘BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology’.

Bron: HLN

 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.