berichten ex facebook verbergen

150 relaties kunnen we aan

Op sociale netwerksites zoals Facebook mogen dan wel een ongelimiteerd aantal vrienden hebben , je hersenen hebben daar iets meer moeite mee. Volgens bioloog Robin Dunbar is het aantal relaties die we kunnen handhaven op een gegeven moment begrensd tot 150.

Aantal relaties

Als het aankomt op het aantal vriendschappelijke relaties  die onze hersenen kunnen verwerken, gaat het wel degelijk om kwantiteit en niet om kwaliteit. Zo kunnen we volgens onderzoek 150 relaties tegelijkertijd aan. Gelukkig worden deze relaties opgedeeld in vier grote groepen. Bioloog Robin Dunbar verdeelt de vriendschappen namelijk over vier cirkels.

Relaties in cirkels

Zo bevat de binnenste, en logisch gezien de kleinste, cirkel je beste vrienden, ouders en partner. Hoe meer je naar de vierde en buitenste cirkel verschuift, hoe groter het aantal relaties wordt. De buitenste ‘ring’ wordt dan ook gekenmerkt door vage kennissen of vrienden uit het verleden.

Niet gegroeid

De bioloog stelt bovendien dat de capaciteit voor het aantal mogelijke vriendschappen doorheen de jaren niet gegroeid is. “We hebben dan wel meer vrienden op Facebook maar weten ook dat we in het echt geen duizend relaties kunnen aangaan en dat allemaal dankzij de grootte van je neocortex.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.