culinair amerika

12 smakelijke tips voordat je de VS bezoekt

In Amerika is de culinaire cultuur heel divers en dynamisch. Dat kan ook niet anders met 50 verschillende staten. Maar een beetje extra kennis van wat algemene culinaire termen komt vast van pas wanneer je een bezoekje brengt aan de Verenigde Staten van Amerika. We geven je 12 culinaire termen met uitleg! 

12 typisch Amerikaanse culinaire termen 

1. Doggy Bag

Deze term stamt uit de jaren 60. De ‘doggy bag’ refereert aan een box of tas die werd gebruikt om restjes voedsel uit een restaurant na een maaltijd mee naar huis of je hotel te nemen en later op te eten. Hoewel dit in sommige culturen als onbeleefd wordt gezien is dit in Amerika een doodgewone zaak. De ober zal je dan ook vragen of je de restjes mee wil nemen voordat je afrekent.

2. All You Can Eat

Met zoveel smaken en verschillende keukens om uit te proberen is slechts één maaltijd of gerecht kiezen een hele uitdaging. En dat is nou net het voordeel van een All You Can Eat restaurant. Je vindt ze in grote getale in Las Vegas, Nevada en Atlantic City, New Jersey. Je eet er zoveel je maar wilt voor een vast bedrag. Dit geeft je de kans om verschillende gerechtjes en keukens uit te proberen. Denk er wel aan dat de drankjes niet bij het vaste bedrag zijn inbegrepen.

3. Brunch

Brunchen, dat kennen wij natuurlijk ook. De combinatie van ontbijt en lunch, geserveerd in de late ochtend of begin van de middag (meestal tussen 11.00 en 15.00 uur) op zaterdag en zondag. Wat kan je bij een Amerikaanse brunch verwachten? Denk aan: omeletten, salades, gebakken en gekookte eieren, maar ook Amerikaanse pannenkoekjes, wafels en kaneelbroodjes. Volwassenen nemen gerust een cocktail van jus d’orange met champagne bij de brunch maar ook een bloody mary komt voor..

4. Happy Hour

Als je optimaal wil genieten van alle wonderlijke smaken van de Verenigde Staten van Amerika zonder dat dit een enorm gat in je vakantiebudget slaat dan is het begrip ‘happy hour’ goed om te onthouden. Vrienden en collega’s verzamelen tussen 5 en 7 van maandag tot donderdag in restaurants en bars om tegen gereduceerde prijzen te genieten van alcoholische drankjes en hapjes.

5. Early Bird Special

Ook handig om te weten als je buiten de deur wilt eten is de term ‘early bird special’. Dit wil zoveel zeggen dat je in een restaurant kunt eten tegen een veel voordeliger geprijsd menu. Dit voordelige tarief krijg je als je komt eten op tijden die ‘rustig’ zijn voor een restaurant. Voor vijf uur in de middag bijvoorbeeld. Op die manier proef je tegen een vriendelijk prijsje de heerlijkste gerechten waar je een uur of twee later de hoofdprijs voor moet betalen!

6. Entrée

In veel landen is een entrée een eerste gang van een menu, maar in de USA verwijst deze term naar het hoofdgerecht! Vooral in de wat betere, duurdere restaurants zal je dit op de menukaart zien staan. Het voorgerecht wordt dan ‘starters’ of ‘appetizers’ genoemd.

7. Farm-to-Table

Dit is een van de meest populaire culi termen van Amerika. De ‘farm-to-table-dining  word took weleens ‘farm-to-fork-dining’ genoemd. De geserveerde maaltijden worden bereid met ingrediënten uit de lokale omgeving en direct gekocht bij boeren en op markten. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van seizoensgebonden groeten en producten. Dit type restaurants zijn doorgaans zeer ‘diervriendelijk’ en milieubewust. Vergelijkbaar met ons scharrelvlees, eieren en biologische producten.

8.  Comfort Food

Je kent het vast wel: comfort food. Maar waar komt dat nou eigenlijk vandaan en waarom heet het zo? Het is zo genoemd om het geruststellende en prettige effect dat dit type voedsel je geeft en het is vast prik op heel veel Amerikaanse menukaarten. Je kan Amerika eigenlijk niet bezoeken zonder op z’n minst een keertje een klassieker te proberen. Denk aan ‘macaroni and cheese, chicken noodle soup of mashed potatoes’ met heel veel boter. Het aangeboden ‘comfort food’ hangt natuurlijk af van de regio die je bezoekt.

9. Mash up – Fusion Cuisine

Ook bij ons ingeburgerd is de zogenaamde Fusion Cuisine. Het zijn restaurats die twee ‘keukens’ in een  hanteren en dat niet alleen. De nieuwste trend is de mash-up en dat wil zoveel zeggen als een dessert pizza met chocolade saus, vers fruit met geraspte kokosnoot of de immens populaire ‘cronut’ een mix van een croissant met een donut. Fusion cuisine refereert aan het hele menu in plaats van aan een gerechtje. Door het hele land vind je dit type restaurants en food trucks.

10. Family-Style

Uit eten en een beetje sfeer proeven tegelijkertijd? Kies dan voor een ‘family-style’ restaurant. In dit soort gelegenheden krijg je de beste indruk van het reilen en zeilen van typisch Amerikaanse families. Gebruikelijk hier is dat iedereen in de groep (je moet dus wel met meer mensen zijn..) iets van de kaart neemt en dit vervolgens allemaal met elkaar deelt.

11. BYOB

BYOB?! Dat staat voor “bring your own beverage”, oftewel “neem je eigen drankje mee”. Sommige restaurants gebruiken dit zodat je je eigen wijn, bier of sterke drank mee kunt nemen en die tijdens je maaltijd kunt nuttigen omdat dit goedkoper is dan bestellen! Let wel op dat ze meestal wel weer een soort van percentage rekenen om jouw meegebrachte flessen open te maken en te serveren…

12. Tap Water

Hou je wel van een glaasje water bij het eten maar wil je er niet extra voor betalen? Vraag je ober dan om ‘tap water’ in plaats van ‘botteld water’. Tap water is gefilterd en prima te drinken. En niet onbelangrijk, het is gratis terwijl botteld water dat niet is.

Lees ook: ontdek bruisend New York

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!