11 tips eerste date

11 zinvolle tips voor de eerste date

Daar is ie dan: de eerste date! Je hebt een leuke date gevonden en de klik was er tijdens jullie chats of eerste telefoongesprek. Als je plannen maakt voor een eerste afspraakje dan brengt dit allerlei brandende vragen met zich mee. 

Date tips: de do’s en don’ts van een eerste afspraakje

Waar gaan jullie heen, hoe is de dresscode op locatie, waar ga je het allemaal over hebben, en nog belangrijker waarover juist niet? Met gezond verstand en een beetje planning ga je een succesvolle middag of avond tegemoet met jouw date! Hier vind je 11 leuke tips die je helpen bij je eerste date:

Tip 1: Ga van huis met een positieve instelling en een goed humeur. 

Een afspraakje hoort leuk te zijn weet je nog! Jouw houding zal mede van invloed zijn op een positief verloop. Ook als het niet (direct) klikt met je date, kun je er wel een gezellige tijd van proberen te maken. Je bent er nu toch..

Tip 2: Presenteer je zelf verzorgd, maar wel zoals je bent. 

Trek dus geen kleding aan die normaal niet zou dragen. Je voelt je er niet prettig in, dus straal je dat ook niet uit. Hou wel rekening met de dresscode van de gelegenheid waar je hebt afgesproken. Ben jij daar niet bekend? Vraag dan aan je date of de sfeer casual, sportief of chique is zodat je hier op kunt inspelen, of bel het restaurant op. Je date zal het waarderen dat je hier aandacht aan hebt besteed.

Tip 3: Date kort maar krachtig. 

Je weet beiden niet of de magische klik er zal zijn, dus zo’n eerste date is spannend en brengt onzekerheid met zich mee. De eerste date kun je daarom beter niet al te lang laten duren. Direct een vijf gangendiner is wat overdreven. Hou het kort, eventueel een lunch, of borrel en bekijk dan of het klikt. Een tweede afspraak is toch zo gemaakt?

Tip 4: Zweetvoeten, slechte adem en rouwrandjes onder de nagels zijn afknappers. 

Jij verwacht ook dat jouw date schoon en fris ruikt en moeite heeft gedaan voor jullie afspraak. Ook te veel aftershave en parfum worden over het algemeen niet gewaardeerd. Klinkt als een open deur maar het is wel belangrijk als je een leuke eerste indruk wilt maken. Bij twijfel, vraag een vriend(in) om een ongezouten mening voor dat je vertrekt!

Tip 5: Ok, je bent zover, inmiddels lichtelijk zenuwachtig. 

Bedenk dat de ander hetzelfde doormaakt als jij, dat moet je geruststellen. Zorg dat je op tijd bent! Mocht dit door buitengewone omstandigheden niet lukken, wees dan zo netjes om onderweg even te bellen dat je later komt. Weet je vooraf al dat het lastig gaat worden op dat tijdstip, spreek dan voor de zekerheid later af.

Tip 6: Lekker een aperitiefje om de ergste spanning wat af te zwakken, geen probleem. 

Let er wel op dat je niet te veel drinkt. Overmatig drankgebruik is niet iets wat erg op prijs gesteld wordt bij een eerste date. Terwijl jij denkt dat je nog nooit zo’n vlotte babbel hebt gehad is de ander waarschijnlijk blij als het voorbij is, om zeker geen nieuwe afspraak met je te maken.

Tip 7: Dat je niet de hele tijd over jezelf moet gaan zitten praten wist je al lang. 

Maar da’s toch nog best moeilijk? Probeer daarom goed te luisteren naar wat de ander zegt zodat je daarop in kan haken door echte vragen te stellen. Je zult rustig en geïnteresseerd overkomen in plaats van een kip zonder kop die graag naar zichzelf luistert. Zo ontstaat er vanzelf een evenwichtig gesprek.

Tip 8: Gevoel voor humor heeft niet iedereen,

En als je het wel hebt is dit er een van de vele soorten. Heerlijk om dubbel te liggen van het lachen, maar ook hier, gebruik je grappige oneliners met mate. Probeer voorzichtig uit te vinden of die ander dezelfde humor heeft als jij. Anders sla je de plank volledig mis en zal de ander afstand van je nemen in plaats van dichterbij je te komen.

Tip 9: Wees complimenteus, maar oprecht. 

Het is net als bij kinderen, ze voelen haarfijn aan als ze geprezen worden terwijl het niet echt gemeend is. Dat is bij volwassenen nog steeds zo!! Iedereen vind het prettig om complimenten te krijgen, het is ook een kunst om ze uit te delen, maar blijf eerlijk.

Tip 10: Praat in de eerste instantie over ‘veilige’ onderwerpen. 

Hou het nieuws een beetje bij zodat je daar over kan praten, vraag naar werk, collega’s etc. maar ga niet meteen de diepte in. Praten over je ex is niet zo handig! Dit zul je toch moeten bewaren voor een latere fase als er sprake is van een heuse relatie. Klikt het, dan gaat het gesprek vanzelf wel over in persoonlijke onderwerpen.

Tip 11: Ook al heb je het reuze naar je zin gehad, 

Dring jezelf niet op door direct aan te sturen op een nieuwe afspraak. Laat het bij die ander ook even bezinken. Je kunt de volgende dag even mailen of bellen om te laten weten hoe leuk je het hebt gehad. Mocht de date niet voor herhaling vatbaar zijn, wees zo snel mogelijk duidelijk en eerlijk naar de ander toe. Creëer geen valse hoop of verwachtingen maar laat op korte termijn weten dat jij er niet mee verder wilt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Vijf tips voor de perfecte date
By danny@db-online-marketing.nl ·
2 oktober 2023

Indruk maken op je date: Tips voor een succesvolle eerste indruk

Zo kies je de juiste parfum voor een eerste date
By Redactie ·
29 mei 2023

Zo kies je de juiste parfum voor een eerste date

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen