Tegenwoordig draaien we onze hand niet meer om voor een datingprofiel, Tinder account of pikante WhatsApp conversatie met onze nieuwste aanwinst, maar hoe deden we dat in the old days eigenlijk, dat daten? En het klinkt misschien wat ouderwets, maar dat daten van vroeger, dat had ook zo z’n leuke, spannende kanten. We geven je er 10!

Look a like

Vroeger moest je heel wat verbeeldingskracht gebruiken om die nieuwe vlam van je te beschrijven. Leuke date gehad, of helemaal verliefd? Dan kon je niet meteen zijn of haar Facebookpagina laten zien aan je vrienden. Om tot een omschrijving te komen gebruikten we personages uit populaire televisieseries om de looks van onze nieuwe liefde te omschrijven. “Hij lijkt een beetje op Chandler uit Friends of ze heeft het hetzelfde koppie als Farrah Fawcett.

De liefde van muziek

Je liefde tonen deed je niet door een whatsapp te sturen maar met een handgeschreven liefdesbrief, voorzien van hartjes een beetje parfum erop of met een lippenstiftafdruk van een kus. Was je echt helemaal hoteldebotel dan maakte je een cassettebandje met allemaal romantische liedjes en stopte dat in zijn brievenbus. Wie zo’n exemplaar ontving wist dat het dik aan was!

Wachten

Waar we nu na een half uur wachten naast onze smartphone denken dat hij of zij not into you is, wachtten we vroeger soms uren op een stoel naast de enige vaste telefoon in huis totdat hij begon te rinkelen. Strontvervelend want er werd wel gebeld, maar niet voor jou.. Nog erger, die telefoon moest constant worden bewaakt zodat niet iemand anders (ouders, broers, zussen) de telefoon voor jou zou opnemen, want die hadden niks te maken met jouw liefdesleven!

Valentijn

14 februari was vele malen spannender dan nu want het was dé dag om aan hem of haar duidelijk te maken dat je verliefd was. Met een super romantische kaart natuurlijk. Er bestonden nog geen datingsites dus op Valentijnsdag was het moment dat het allemaal moest gebeuren. Wanneer je een rode roos of schattig beertje ontving was je on top of the world!

De ex…

Was je helemaal verliefd en wilde je zijn of haar ex eens aan een wat nader onderzoek onderwerpen, dan moest je in tegenstelling tot vandaag de dag echt moeite doen. Nu is het een kwestie van Google inzetten om je nieuwsgierigheid te bevredigen, destijds moest je de ex ‘toevallig’ tegenkomen. Dat betekende naar plekken gaan waar hij of zij waarschijnlijk zou opduiken en proberen zelf ongezien te blijven. Spanning verzekerd!

Uur en tijd

Een afspraakje met je lief? Vroeger kon je het niet maken om veel te laat op te komen dagen. Want hoe moest je hem of haar bereiken? Nu maak je je er makkelijk vanaf met een whatsapp bericht dat je een half uurtje later bent maar z’n jaar of 10, 20 geleden kon je je daar niet vanaf maken zonder voor schut te staan. Je lief, die liet je niet wachten. Wel zo romantisch!

Seks

Er was nog geen porno die je zoals nu voortdurend met enkele muiskliks binnen handbereik is. Hoogstens een paar blote borsten die je in een blaadje “bij een vriend(in)” had gezien, dat waren de jaren 90. Het was dus zelf met het nodige geklungel uitzoeken hoe het moest.  Zonder dat filmpjes in jouw plaats bepalen wat de norm is. En  zo is het de meesten van ons ook wel gelukt ;-).

Dumpen

Toegegeven, gedumpt worden door je date was toen net zo erg als nu. Maar toen werd je in ieder geval de publieke vernedering bespaard bij komt kijken bij de ellendige maar noodzakelijke status switch van ‘in een relatie’ naar ‘single’ op Facebook. Je kon het je met gemak permitteren om pas een hele tijd later (wanneer je over het ergste verdriet heen was) te laten weten dat het uit was.

Daten op TV

Er waren nog geen datingsites maar er was wel All You Need is Love met Robbert ten Brink die al begin jaren negentig probeerde verbroken en onbeantwoorde liefdes bij elkaar te brengen. Niet dat we er over peinsden onzelf hier voor op te geven, maar smullen was het wel en er werd heel veel over gepraat want hoe kon je jezelf zo ‘voor schut zetten’.  Kom daar nu nog maar eens om met de ene na de andere datingsshow..

Dansen

Even op Tinder kijken wanneer je op een feestje bent om te kijken wat er zoals te scoren valt vanavond? Dat was vroeger echt ondenkbaar! In de jaren negentig werd je gevraagd door een man om samen te dansen. Hij mocht met klamme handjes de vraag komen stellen aan de schijnbaar nietsvermoedende dames aan de kant. Best wel ongemakkelijk soms, maar stiekem ook heel leuk en spannend om samen te schuifelen op de dansvloer!

Eén reactie

  1. Ik zou graag ik contact komen met andere alleenstaande menen in mijn omgeving
    om dingen te gaan onder nemen of gewoon lekker kletsen

Reacties zijn gesloten.