lach op je gezicht

10 x lachen: dit kan je er allemaal uit afleiden

Lachen is gezond. En we lachen allemaal op onze eigen manier. Daarnaast heeft iedereen diverse soorten lachjes, afhankelijk hoe we ons voelen. Maar volgens gedragsexpert Judi James kan je uit een lach zelfs afleiden wat iemand denkt en zelfs wat zijn of haar karakter is!

Hier volgen de 10 verschillende types en de bijhorende uitleg

“Ik heb jarenlang onderzoek samen gelegd en geanalyseerd hoe mensen zich gedragen als ze lachen met iets – of iemand – of het nu om een grapje gaat of om iets dat hen kietelt”, legt ze uit. “Een oprechte lach kan je herkennen aan de vernauwde ogen en opengevallen mond, maar los daarvan zijn er nog een heleboel types te onderscheiden.”

  1. De piepende lach

Bij een piepende lach lijken de stembanden zodanig samengedrukt te worden dat er in plaats van een onderdrukte lach een soort gepiep te horen is. “Zo’n onderdrukte lach wijst vaak op een humoristische persoon, die jarenlang gewerkt heeft op een plaats waar hij of zij ernstig en stil moest zijn. Daardoor ontstaat er een vorm van zelf-verstikking, met piepen tot gevolg”, legt ze uit.  Deze lach gaat meestal ook samen met een fysieke wegcijferen, zoals bukken, het verbergen van het gezicht en/of het deppen van de ogen.

  1. De ‘blijf maar doorgaan’-lach

Dit is een aanstekelijk geluid, waardoor andere mensen veeleer mee lachen omwille van die lach dan omwille van de gebeurtenis. “Zo’n lach heeft minder te maken met bewegingen van het gezicht dan met de aanstekelijkheid van het geluid. De lach is een beetje bekneld, beginnend aan de achterkant van de keel, om dan naar buiten te komen als een piepende lach die overgaat in luidkeels gelach”, vertelt Judi. Zo’n lach is niet alleen erg natuurlijk, expressief en besmettelijk, maar wijst ook op leuke, sociale, simpele en eerlijke karaktertrekken.

  1. De vreugdeloze lach

Dit is een overdreven lach die veeleer wijst op ‘lachen omdat het moet’ dan op een echte lach. “Bij een vreugdeloze lach gaat de mond ver open, zodat er geluiden komen die lijken op gegiechel. Maar de expressie van humor reikt nooit tot aan de bovenste helft van het gezicht.” Deze lach is een staaltje toneel, ofwel om beleefd te zijn, ofwel om de aandacht te trekken en het publiek mee te doen lachen.

  1. De ‘huilende baby’-lach

Dit is een nerveus lachje waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen als we iets verkeerd gezegd hebben.“Het lijkt meer op een huilende baby dan op een lachende volwassene: de mondhoeken gaan triestig naar beneden en het geluid doet denken aan een baby die honger heeft. Het is een poging om de vergissing uit te wissen.”

  1. De onderdrukte, ontploffende lach

Deze lach ontstaat als je een lach onderdrukt om andere mensen te doen afgaan, maar je toch niet kan voorkomen dat er gegiechel uit je mond komt. “Dat leidt tot kleine, schijnbaar hulpeloze explosies. Deze lach is ingegeven door een schuldgevoel dat leidt tot gevoelens van ondeugendheid, waardoor je nog meer de neiging hebt om te lachen”, verklaart Judi.

  1. De pseudo-infantiele lach

Deze lach wordt gekenmerkt door impulsieve lachuitbarstingen die uitmonden in een zogenaamde verborgen lach, om de humor te versterken. “Deze lach is meestal een ritueel uit de kindertijd, want er komt ook gedrag van kinderen bij te kijken. Zo is er de neiging om, ondanks de valse schaamte, meteen rond te kijken om bevestiging te zoeken bij anderen. Daarnaast is het ‘verbergen’ van de lach ook bedoeld om de situatie nog grappiger te maken, zodat anderen kunnen mee lachen.”

  1. De gespleten persoonlijkheid lach

Dit geluid komt van diep in de buik: een luid, herhaaldelijk gegrinnik dat al het andere gelach overheerst. “Deze lach is complex. Enerzijds wijst de lichaamstaal op een pseudo-infantiele lach, bijvoorbeeld door knieën die naar binnen wijzen en samengedrukt worden of een vuist onder de neus. Dit wijst op bedeesdheid of schaamte”, zegt Judi. “Anderzijds is het geluid erg luid, wat wijst op een spontaan karakter.”

Dit contrast wijst op een mix van onvolwassenheid en roekeloosheid met een verlangen om er onschuldig, lief en kwetsbaar uit te zien. Dat wijst op een spontane persoonlijkheid die eerst handelt, maar daarna spijt heeft. Deze persoon is altijd bereid om een uitdaging aan te gaan, maar zal achteraf erg lief en verontschuldigend zijn.

  1. De giechelaar

Bij deze lach zal het lichaam niet veel bewegen, enkel een rimpeling in het gezicht of een enkele voorwaartse buiging. “Deze onderdrukking wijst ofwel op een zekere schaamte, ofwel op een verlangen om als ‘goed’ beschouwd te worden. Giechelen is meestal een reactie op de ondeugendheid van iemand anders, wat betekent dat de giechelaar zichzelf als welgemanierd beschouwd, maar graag lacht met het ‘stoute’ gedrag van anderen.”

  1. De lachende zeeman

Een emotieloos gezicht in combinatie met hulpeloos schokkende schouders en een vreemd, hoog geluid wijst op dit type lach. “Dit is de lach van iemand die nooit geleerd heeft om echt te lachen”, legt ze uit. Maar het is wel héél aanstekelijk voor anderen.

  1. De theatrale giechel

Een luide, slecht klinkende trilklank wijst op een theatrale giechel en wordt door veel mensen als ‘irritant’ beschouwd. “Zo’n lach wordt vooral herinnerd om het gemaakte geluid. Niet omdat het een luide, aandacht-zoekende lach is, maar wel omdat de persoon in kwestie alle toonhoogtes toont”, klinkt het bij Judi. Deze lach wijst op een verlangen om gehoord en bewonderd te worden.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.