vereisten relatie

10 vereisten voor een gezonde relatie

Een relatie, daar kun je als single behoorlijk over fantaseren. Hoe leuk, fijn, gezellig, knus, veilig en gezellig het allemaal zou zijn, als je die ene nou maar eens tegen het lijf zou lopen.. Maar wat zijn nou de vereisten om een liefdesrelatie te laten slagen?

Mocht je de ware jacob(a) binnenkort tegen het lijf lopen, dan geven we je alvast 10 vereisten om jullie kersverse liefde te laten voortduren!

1. Samen veel lachen
Lachen ontspant, werkt aanstekelijk en brengt mensen dichter bij elkaar. Dat geldt ook in een relatie. Jullie vinden dezelfde dingen grappig, herinneren elkaar aan grappige gebeurtenissen of plagen elkaar (met veel liefde, dat spreekt). Een stel dat samen lacht, blijft samen.

2. Fouten durven toegeven
Als je je domme fouten, dwaze beslissingen en beschamende miskleunen durft toe te geven, omdat je weet dat je partner je steunt, en niet uitlacht, dan zit het wel goed. Ook in ruzies komt dit van pas: je fout durven inzien, toegeven, en excuseren.

3. Toekomstplannen maken
Waar willen jullie wonen, hoe wil je leven, hoeveel kinderen komen daar bij te kijken en wie wil emigreren… wie de toekomst bespreekt en plannen durft maken, ziet de relatie duidelijk als iets van de lange termijn. Als jullie beiden dan ook nog eens hetzelfde idee hebben of tot een compromis willen komen, dan is de toekomst alvast gemakkelijker dan voor wie een strikt idee heeft van hoe haar toekomst er wil uitzien, en geen millimeter wil toegeven.

4. Elkaar vergeven
Vergeven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je iets blijft oprakelen in ruzies, anekdoten of verhalen, dan heb je het duidelijk nog niet verwerkt. Toch is vergiffenis een belangrijk aspect in een relatie. Het zorgt ervoor dat je als stel niet vast komt te zitten, dat je vooruit kan en de hindernis (samen) kan overwinnen. Niet altijd gemakkelijk, wel noodzakelijk.

5. Elkaar de ruimte geven
Een stel zijn betekent niet dat je niet jezelf kan zijn. Eigen vrienden, eigen hobby’s, eigen voorkeuren, eigen interesses: het hoeft echt niet te verdwijnen als je een relatie hebt. Maak tijd voor jezelf, en geef je partner ook die ruimte om te doen wat zij/hij graag doet. Let wel op voor deze valkuil: te veel ruimte, en te weinig tijd om de binding tussen het koppel weer te bevestigen.

6. Geven en nemen
Altijd doen of eten wat jij wil doen/eten: dat is niet eerlijk. De liefde bestaat uit geven en  nemen, en altijd alles willen domineren leidt niet vaak tot gezonde relaties. Het kan dat je partner zo volgzaam is, dat hij/zij altijd alles wil doen wat jij wil doen. Maar eerlijk: is het niet vermoeiend dat je altijd zelf moet beslissen? En dat je eigenlijk niet weet of je partner echt van die film genoot, dat restaurant wel tof vindt, of wat zijn/haar favoriete programma is?

7. Elkaar steunen
Niet voor niets staat ‘in goede en kwade tijden’ overal ter wereld in de huwelijksgeloften. Een relatie kent goede tijden en slechte tijden, en je partner verdient het om steun te krijgen van jou in slechte tijden. Omgekeerd mag je dat ook van je partner verwachten.

8. Over alles kunnen praten

Als je je geremd voelt om over een bepaald onderwerp te beginnen, of als je weet dat er ruzie komt als je wil praten over iets, hoe kan je dan een gezonde relatie hebben? Alles kunnen bespreken, wat niet hetzelfde is als het altijd met elkaar eens zijn, zorgt ervoor dat je altijd weet waar je staat, dat je je partner leert kennen en dat jullie begrip en respect kunnen opbrengen voor elkaars standpunt.

9. Elkaar respecteren
Respect voor je partner is een basisgegeven in een relatie. Iemand die jou niet respecteert, die je kleineert en domineert, die verdient jou niet. Omgekeerd: zorg ervoor dat je ook jouw partner altijd respecteert: zijn/haar mening, zijn/haar gewoontes, zijn/haar keuzes en zijn/haar persoonlijkheid.  Erken ook de grenzen die je partner stelt, en laat niet toe dat jouw grenzen overschreden worden.

10.Elkaar vertrouwen
Wat zou een relatie zijn zonder vertrouwen? Als je elkaar niet vertrouwt, dan voedt dat het wantrouwen, het geroddel, de onzekerheid en de valse beschuldigingen. Je raakt overtuigd van dingen die niet bestaan, en maakt de relatie zo letterlijk kapot.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.