co-ouderschap
29 December 2016

10 tips voor goed co-ouderschap

Geen partners meer, maar wel co-ouders? Met deze 10 tips maak je er een gezonde na-huwelijkse relatie van voor jezelf, je ex en de kinderen.

  1. Opa en oma: geen partij kiezen

Als je gaat scheiden heb jij te maken met ex-schoonouders maar dit blijven altijd de opa en oma van de kinderen. Geef zowel je kind als je voormalige schoonouders de kans en de ruimte om deze band vast te houden. Als je kind terug komt van je ex of van zijn/haar familie, maak dan geen vergelijkingen met de andere opa en oma. Laat ze lekker vertellen en doe je best voor om deze familiebanden in stand te houden.

  1. Praat positief over je ex

Het is heel verleidelijk om negatief of naar over je ex te praten tegen de kinderen. Je huwelijk is mislukt, je bent ongetwijfeld gekwetst en of boos. Maar denk eraan, jij bent en blijft de volwassene. Het is voor kinderen belangrijk om respect te hebben en te houden voor hun ouders. Dit helpt ze om gezag in zijn algemeenheid te aanvaarden en om zelf later ook respect te krijgen. Dit helpt niet als jij slecht spreekt over je ex. Zelfs als je ex jou beledigt, reageer dan niet. Dit zal namelijk het respect dat je kinderen voor je hebben aantasten. Je bent niet zwak, maar juist sterk als je hen toont dat je daar boven staat.

  1. Bespaar kinderen de details

Je kind vertellen hoe moeilijk en hoe zwaar het leven toch is geworden door de scheiding brengt het kind in verwarring en legt onnodige druk op zijn of haar schouders. Teveel informatie geven aan je kind kan een verkapte manier zijn om om hulp te vragen. Geef geen uitgebreide uitleg over waarom er weinig geld op de rekening staat. Hou het eenvoudig maar wel duidelijk. “We moeten nadenken over onze manier van geld uitgeven” bijvoorbeeld. Jij bent financieel verantwoordelijk, dus jij zult de beste oplossing moeten vinden om de rekeningen te betalen.

  1. Maak je kind geen boodschapper

Er zijn tal van manieren voor ex partners om met elkaar te communiceren. Sommigen doen dit per telefoon, anderen per mail en nog andere ouders doen dit enkel nog via hun advocaat. Als die methodes kunnen op een gegeven moment best werken, maar je kind inzetten als ‘boodschapper’ werkt nooit. Accepteer dat de huisregels bij je ex niet meer precies hetzelfde zijn als bij jou, en probeer in grote lijnen afspraken te maken met elkaar, maar doe dit buiten je kind om.

  1. Maak je los van je ex partner

Het is een feit. Je bent gescheiden en je huwelijkse leven is afgelopen. Sommige mensen die niet langer in liefde kunnen samenleven zetten de relatie verder voort in haat. Jij, je partner of jullie beiden hebben een punt achter de relatie gezet. Als je vindt dat je geen keuze had wat betreft de scheiding, stel jezelf dan de volgende vraag: wil je echt een relatie met iemand die jou niet op prijs stelt en je niet op waarde weet te schatten? Hoe sneller de scheiding als een feit accepteert, hoe sneller de pijn zal verdwijnen. Het echte loslaten komt het welzijn van jezelf, de kinderen en het co-ouderschap ten goede.

  1. Stel grenzen en bepaal verwachtingen

Het is heel goed om gezonde grenzen te stellen bij jou in huis. Als je twijfels over deze grenzen in de situatie na de scheiding, aarzel dan niet om iemand om professioneel advies te vragen over de opvoeding. Wees niet bang dat je kind vlucht naar het huis van je ex-partner omdat jij grenzen stelt. Sommige kinderen slagen erin om hun ouders tegen elkaar uit te spelen. Trap niet in die val. Blijf met elkaar praten over de verwachtingen ten aanzien van jullie kinderen. School, huiswerk, bedtijden. Het spreekt voor zich dat de verwachtingen duidelijk en redelijk zijn.

  1. Blijf communiceren met je kind(eren)

Blijf alert en hou je oren open. Beoordeel je kind niet en zeg niet hoe hij of zij zich zou moeten voelen. Accepteer hoe je kind zich nu voelt maar benadruk dat het niet voor altijd zo zal zijn. Dat de tijd dingen zal veranderen. Laat duidelijk voelen en merken dat jij er altijd zal zijn. Stel je kind geen vragen waardoor hij of zij met de vinger naar je ex moeten wijzen. Hou de optie open dat het voor je kind prettig kan zijn om met een ‘buitenstaander’ te praten. Dit kan een hulpverlener zijn, maar ook een vriend(in) van de familie.

  1. Gedraag je volwassen

Wie wil jij worden na de scheiding? Stel duidelijke doelen voor jezelf op korte, middellange en de lange termijn voor jezelf en je gezin. Je maakt letterlijk een nieuwe start en laat het verleden achter je. Idealiter zonder al te veel te klagen en te beschuldigen. Probeer te leven in het heden. Het hier en nu is belangrijk, voor jou en de kinderen. Laat hen zien dat je samen met hen, zelfs in moeilijke tijden de problemen aankan zonder in te storten. Met andere woorden, gedraag je volwassen.

  1. Geef vertrouwen en veiligheid

Het maakt niet uit of je je kind nu veel of weinig ziet. Maak van jouw huis een haven van rust en veiligheid. Jouw huis moet een plek zijn waar je kind gerespecteerd en verzorgd wordt, een plek waar het liefde en warmte krijgt. Het doet er nauwelijks toe als dat gevoel er bij je ex thuis niet is, sterker nog, dan wordt het nog belangrijker dat jij het wel kunt geven!

  1. Wees veerkrachtig

Veerkracht is een kostbaar geschenk dat een ouder aan een kind kan geven. Je toont dat je samen met je kind zelfs in moeilijke omstandigheden problemen kunt overwinnen zonder een wrak te worden. Breng hen bij dat niets zonder reden gebeurt en dat er aan alle mindere kanten van het leven ook positieve kanten zitten. Laat zien dat je alleen ook heel sterk kunt zijn. En vooral gelukkig!

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Eerste eenoudervakanties in eigen land boekbaar

Eenoudergezinnen die hun zinnen hadden gezet op een welverdiende vakantie kunnen...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie