co-ouderschap

10 tips voor goed co-ouderschap

Geen partners meer, maar wel co-ouders? Met deze 10 tips maak je er een gezonde na-huwelijkse relatie van voor jezelf, je ex en de kinderen.

  1. Opa en oma: geen partij kiezen

Als je gaat scheiden heb jij te maken met ex-schoonouders maar dit blijven altijd de opa en oma van de kinderen. Geef zowel je kind als je voormalige schoonouders de kans en de ruimte om deze band vast te houden. Als je kind terug komt van je ex of van zijn/haar familie, maak dan geen vergelijkingen met de andere opa en oma. Laat ze lekker vertellen en doe je best voor om deze familiebanden in stand te houden.

  1. Praat positief over je ex

Het is heel verleidelijk om negatief of naar over je ex te praten tegen de kinderen. Je huwelijk is mislukt, je bent ongetwijfeld gekwetst en of boos. Maar denk eraan, jij bent en blijft de volwassene. Het is voor kinderen belangrijk om respect te hebben en te houden voor hun ouders. Dit helpt ze om gezag in zijn algemeenheid te aanvaarden en om zelf later ook respect te krijgen. Dit helpt niet als jij slecht spreekt over je ex. Zelfs als je ex jou beledigt, reageer dan niet. Dit zal namelijk het respect dat je kinderen voor je hebben aantasten. Je bent niet zwak, maar juist sterk als je hen toont dat je daar boven staat.

  1. Bespaar kinderen de details

Je kind vertellen hoe moeilijk en hoe zwaar het leven toch is geworden door de scheiding brengt het kind in verwarring en legt onnodige druk op zijn of haar schouders. Teveel informatie geven aan je kind kan een verkapte manier zijn om om hulp te vragen. Geef geen uitgebreide uitleg over waarom er weinig geld op de rekening staat. Hou het eenvoudig maar wel duidelijk. “We moeten nadenken over onze manier van geld uitgeven” bijvoorbeeld. Jij bent financieel verantwoordelijk, dus jij zult de beste oplossing moeten vinden om de rekeningen te betalen.

  1. Maak je kind geen boodschapper

Er zijn tal van manieren voor ex partners om met elkaar te communiceren. Sommigen doen dit per telefoon, anderen per mail en nog andere ouders doen dit enkel nog via hun advocaat. Als die methodes kunnen op een gegeven moment best werken, maar je kind inzetten als ‘boodschapper’ werkt nooit. Accepteer dat de huisregels bij je ex niet meer precies hetzelfde zijn als bij jou, en probeer in grote lijnen afspraken te maken met elkaar, maar doe dit buiten je kind om.

  1. Maak je los van je ex partner

Het is een feit. Je bent gescheiden en je huwelijkse leven is afgelopen. Sommige mensen die niet langer in liefde kunnen samenleven zetten de relatie verder voort in haat. Jij, je partner of jullie beiden hebben een punt achter de relatie gezet. Als je vindt dat je geen keuze had wat betreft de scheiding, stel jezelf dan de volgende vraag: wil je echt een relatie met iemand die jou niet op prijs stelt en je niet op waarde weet te schatten? Hoe sneller de scheiding als een feit accepteert, hoe sneller de pijn zal verdwijnen. Het echte loslaten komt het welzijn van jezelf, de kinderen en het co-ouderschap ten goede.

  1. Stel grenzen en bepaal verwachtingen

Het is heel goed om gezonde grenzen te stellen bij jou in huis. Als je twijfels over deze grenzen in de situatie na de scheiding, aarzel dan niet om iemand om professioneel advies te vragen over de opvoeding. Wees niet bang dat je kind vlucht naar het huis van je ex-partner omdat jij grenzen stelt. Sommige kinderen slagen erin om hun ouders tegen elkaar uit te spelen. Trap niet in die val. Blijf met elkaar praten over de verwachtingen ten aanzien van jullie kinderen. School, huiswerk, bedtijden. Het spreekt voor zich dat de verwachtingen duidelijk en redelijk zijn.

  1. Blijf communiceren met je kind(eren)

Blijf alert en hou je oren open. Beoordeel je kind niet en zeg niet hoe hij of zij zich zou moeten voelen. Accepteer hoe je kind zich nu voelt maar benadruk dat het niet voor altijd zo zal zijn. Dat de tijd dingen zal veranderen. Laat duidelijk voelen en merken dat jij er altijd zal zijn. Stel je kind geen vragen waardoor hij of zij met de vinger naar je ex moeten wijzen. Hou de optie open dat het voor je kind prettig kan zijn om met een ‘buitenstaander’ te praten. Dit kan een hulpverlener zijn, maar ook een vriend(in) van de familie.

  1. Gedraag je volwassen

Wie wil jij worden na de scheiding? Stel duidelijke doelen voor jezelf op korte, middellange en de lange termijn voor jezelf en je gezin. Je maakt letterlijk een nieuwe start en laat het verleden achter je. Idealiter zonder al te veel te klagen en te beschuldigen. Probeer te leven in het heden. Het hier en nu is belangrijk, voor jou en de kinderen. Laat hen zien dat je samen met hen, zelfs in moeilijke tijden de problemen aankan zonder in te storten. Met andere woorden, gedraag je volwassen.

  1. Geef vertrouwen en veiligheid

Het maakt niet uit of je je kind nu veel of weinig ziet. Maak van jouw huis een haven van rust en veiligheid. Jouw huis moet een plek zijn waar je kind gerespecteerd en verzorgd wordt, een plek waar het liefde en warmte krijgt. Het doet er nauwelijks toe als dat gevoel er bij je ex thuis niet is, sterker nog, dan wordt het nog belangrijker dat jij het wel kunt geven!

  1. Wees veerkrachtig

Veerkracht is een kostbaar geschenk dat een ouder aan een kind kan geven. Je toont dat je samen met je kind zelfs in moeilijke omstandigheden problemen kunt overwinnen zonder een wrak te worden. Breng hen bij dat niets zonder reden gebeurt en dat er aan alle mindere kanten van het leven ook positieve kanten zitten. Laat zien dat je alleen ook heel sterk kunt zijn. En vooral gelukkig!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.