Wil je alle prachtige indrukken van je reis vastleggen met de camera? Dan zijn deze 10 tips voor het maken van de perfecte vakantiefoto’s je op het lijf geschreven! Nagenieten van je vakantiepret is nog leuker met schitterende kiekjes.

Tip 1.  Neem de juiste fotocamera mee

Wil je na je vakantie een fotoalbum maken of een uitvergroting boven je bed hangen? Dat is iets om voor vertrek goed over na te denken. Wat hoe goed de camera van je mobiele telefoon ook is, ze zijn niet geschikt voor alle type foto’s. Een compact camera is klein, licht en de foto’s zijn doorgaans een stuk beter dan die met je mobiel. Wil je meer experimenteren? Kies dan voor een spiegelreflex. Wees je er van bewust dat het meenemen van extra lenzen deze camera een stuk zwaarder maken.

Tip 2. Vakantieplekken bijhouden

Niks zo irritant als foto’s terugzien waarvan je niet meer weet waar die ook alweer zijn gemaakt. In de nieuwste camera’s biedt het ingebouwde GPS systeem uitkomst. Maar als je oude camera nog prima is, zonde om een nieuwe te kopen! Dit probleem los je eenvoudig op door telkens foto’s te maken van plaats- en straatnaambordjes.

Tip 3. Let op met temperatuurwisselingen

In tropische vakantielanden moet je oppassen voor vocht. Camera’s zijn daar namelijk heel gevoelig voor. Het is echt funest voor camera om uit een gekoelde (airco) ruimte de warmte in te lopen. De koude camera komt in aanraking met warme lucht en beslaat. Het vocht kruipt ook nog eens naar onbereikbare plekken. In het ergste geval kun je je camera weggooien. Voorkomt dit door een plastic zak om je camera te doen voordat je naar buiten gaat. Op die manier warmt de camera langzaam op zonder dat er vocht bijkomt. Dit geldt ook andersom wanneer je van een koude naar warme ruimte gaat, bijvoorbeeld op wintersport.

Tip 4. Vertel jouw reisverhaal

De perfecte vakantiefoto is technisch goed, vertelt een verhaal en neemt de kijker terug naar het moment. Wil je foto’s maken die over een paar jaar nog interessant zijn, dan moeten ze een verhaal vertellen. Niet letterlijk natuurlijk, maar met één blik op de foto moet duidelijk zijn wat er gebeurde op het moment dat de foto werd gemaakt.

Tip 5. Zet iets op de voorgrond

Een stil en verlaten strand met aan de horizon twee vogels is niet zo interessant. Spannender wordt de foto door een voorwerp op de voorgrond te zetten. Op het strand kan dat een paal of strandhuisje zijn. Het voorwerp zet de rest van de foto meteen in het juiste perspectief. Dan valt ineens op hoe langgerekt die kustlijn is!

Tip 6. Neem de tijd voordat je klikt

We kennen allemaal het beeld van de Japanners met hun camera’s. Uitstappen, klikken en weer verder. Het resultaat zijn vaak weinig originele foto’s. Probeer bij het maken van een foto eens een laag standpunt te nemen, of juist een hoog. Let ook op ‘natuurlijke lijnen’ als een landweggetje. De weglopende lijnen zorgen voor dieptewerking.

Tip 7. Zonsondergang

In elk fotoalbum is er wel eentje te vinden: de magische zonsondergang. Het is altijd moeilijk om alle kleuren goed vast te leggen. Het helpt om de witbalans op bewolkt te zetten. Deze stand zorgt voor warme en verzadigde kleuren in de foto. Dit werkt ook heel goed met herfstachtige foto’s waarin veel rood en geel zit.

Tip 8. Sneeuwfoto’s

Door de weerkaatsing van de sneeuw gaat de camera onderbelichten waardoor de sneeuw niet wit maar juist grijs wordt. Oplossing is om de foto handmatig over te belichten of de sneeuwstand in te schakelen. Onderbelichte sneeuw in de schaduw krijgt al snel een blauwe kleur Om dit te compenseren kan je overbelichten of de witbalans meer naar geel verschuiven.

Tip 9. Fotoalbum

Vind je het leuk om na thuiskomst een fotoalbum van je belevenissen te maken? Hou daar dan tijdens het fotograferen rekening mee. Laat bijvoorbeeld iets meer ruimte in de lucht zodat je er later nog teksten op kunt plaatsen.

Tip 10. Fotoboek maken

Het kost je wel wat tijd, maar dan heb je ook wat! Maak een fotoboek zodra je thuis komt. Foto’s verdwijnen al snel op de pc, of ze blijven op het kaartje van je camera staan. Via Facebook, Flickr en Picasa kun je de foto’s delen maar je kunt ook online een fotoalbum maken en laten afdrukken. Als je een fotoboek op tafel hebt liggen, nodigt het toch uit om er even in te kijken! Leuk om je vrienden en familie een prachtig overzicht te laten zien van je reisavonturen.