hoop in de liefde

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Scheiden is niet makkelijk, net zoals het beginnen van een nieuwe relatie. Het is nog complexer als er kinderen in het spel zijn. En hoewel co-ouderschap steeds vaker voorkomt zijn de kinderen in de praktijk vaak het meest van de tijd bij hun moeder.

Als ‘vreemde’ doordringen tot het kringetje ‘moeder-en-kinderen’ en ook steeds vaker ‘vader-en-kinderen’, is niet gemakkelijk. Maar de ouders moeten beseffen dat ze recht hebben op een nieuwe relatie, en dat het kan.

1) Schuld

Laat je schuldgevoel achterwege. Ten eerste de schuld over de scheiding voor wie het initiatief nam, en het verdriet dat ze anderen veroorzaakt hebben. Maar ook de schuld over een nieuwe partner is niet op zijn plaats. Je mag best een nieuwe relatie hebben en dat zal je kinderen niet schaden, op voorwaarde dat de relatie stabiliteit biedt. Hun ouders na een scheiding weer in een gelukkige relatie zien, kan een goede les zijn voor de kinderen.

2) Angst

De angst over een mogelijke straf van de ex-partner voor een nieuwe partner mag je niet tegenhouden. Niemand kan je verbieden opnieuw gelukkig te zijn in een andere relatie. Je ex kan je kinderen proberen te treffen door te stellen dat je niet meer om hen geeft, maar wees vasthoudend, geef het niet op en investeer in een open, duidelijke relatie met je kinderen.

3) Gemakkelijk

Accepteer dat het niet gemakkelijk is, en het hoogstwaarschijnlijk ook nooit zal worden. Kinderen hebben tijd nodig om veranderingen (een nieuwe partner) te aanvaarden, zeker als het trauma van de echtscheiding (nog) niet verwerkt is. Geef jezelf niet de schuld, maar doe wel je best om je kinderen te helpen de hindernis te nemen.

4) Vragen

Stel jezelf een vraag. Laat je je in het opvoeden leiden door angst of schuldgevoel? Ben je daardoor te toegeeflijk en beslissen je kinderen te veel? Geloven je kinderen dat ze meer te vertellen hebben dan jouw nieuwe partner? In dat geval wordt het moeilijk voor hen om de nieuwe partner niet te zien als een tegenstander. Neem terug de controle over het gezin, en geef je kinderen veel liefde en grenzen.

5) Wees eerlijk

Wees eerlijk over het gedrag van je kinderen. In het begin gaan ze het de nieuwe partner wellicht niet gemakkelijk zal maken, wat bij hem of haar frustratie zal veroorzaken. De typische reactie voor een ouder is om in de verdediging te schieten, maar onder ogen zien dat je kinderen niet perfect zijn en dat durven toegeven, is ook maar eerlijk.

6) Centrum

Laat een nieuwe partner zo snel mogelijk echt deel uitmaken van het gezin. Geen ‘afwachtende rol’ aan de rand om zich dan een weg naar het midden te wurmen, maar een volwaardige rol. Maak aan je kinderen duidelijk dat het menens is en dat je slecht gedrag niet zal tolereren.

7) Jaloers

Als je nieuwe partner begint te klagen dat zij niet op de eerste plaats  komt of dat ze zich niet betrokken voelen, neem dan de tijd om te overwegen of dit niet echt zo is voor het af te doen als ‘jaloezie’.

8) Een nieuwe start

Hoewel routines en gewoontes voor kinderen zeer belangrijk zijn, is het ook belangrijk om de nieuwe partner écht bij het gezinsleven te betrekken. Dat betekent ook nieuwe routines, regels en gewoontes. Laat toe dat er iets verandert, zoals de woonplaats.

9) Zonder

Hoe belangrijk tijd mét de kinderen ook is, ook tijd doorbrengen zonder de kinderen is onmisbaar. De druk valt even weg en je kan alleen zijn met je partner en elkaar blijven ontdekken.

10) Geen twee op de eerste plaats

Er kan maar een partij op de eerste plaats staan. Als dat altijd je kinderen zijn, dan heeft je relatie nooit kans op slagen. Durf voor jezelf kiezen en tegen je kinderen ingaan!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.