Op vakantie zelf rondrijden geeft natuurlijk het optimale gevoel van vrijheid. Maar je komt in het buitenland ook wel eens verkeersregeltjes tegen die ons Nederlanders ietwat vreemd voorkomen. Daarom zette Skyscanner de top 10 van meest aparte verkeersregel voor je op een rijtje.

1. Vieze auto in Rusland

Sommigen geloven dat reinheid dicht in de buurt komt van goddelijkheid. In Rusland nemen ze dat wel erg serieus als het om hun auto’s gaat. Als je met een smerige auto rijdt, kun je tot 2.000 roebels (bijna 35 euro) boete krijgen.

2. Shirt in Thailand

Je hebt een cabrio gehuurd in Thailand om te genieten van het landschap en tegelijkertijd wat zonnestralen op te vangen. Tot zo ver geen probleem. Zorg er alleen wel voor dat je je shirt aanhoudt. Agenten kunnen en zullen je op de bon slingeren voor rijden met een ontbloot lichaam. De boete? Enkele honderden bath’s, wat neerkomt op ongeveer 8 euro.

3. Blazen in Frankrijk

Hoewel het nogal logisch is om niet te drinken als je moet rijden, wilden de Fransen dat nog eens extra benadrukken. Automobilisten werden hier verplicht een blaastestkit in hun auto mee te nemen. Dat gold ook voor buitenlanders op vakantie in Frankrijk. De winkels konden de vraag naar de blaastesten echter niet aan, dus is de wet inmiddels geschiedenis.

4. Volle tank in Duitsland

Lekker over de Autobahn blazen in Duitsland? Zorg dan wel dat je een volle tank hebt, want met een lege tank langs de kant van de weg staan wordt als verboden geacht omdat het onnodig is. En onnodig stoppen op de grote weg is bij wet verboden.

5. Koplampen aan in Zweden

Zweden heeft ons al veel cools gebracht: Stieg Larsson, ABBA, Volvo, knäckebröd en IKEA. En ze hebben ook gezorgd voor een wet die in de meeste delen van Scandinavië en Europa geldt: houd altijd je lampen aan als je rijdt, ook overdag. Zelfs in juni, wanneer de zon in het grootste gedeelte van het land 24 uur per dag schijnt…

6. Niet geblinddoekt rijden in Alabama

Dit is zo’n wet waarvan je graag zou willen weten hoe deze in vredesnaam is ontstaan. Je kunt zonder problemen door Alabama in de Verenigde Staten cruisen, tenzij je geblinddoekt achter het stuur stapt. Dat mag dan weer niet.

7. Zuid-Koreaanse agent niet omkoopbaar

Agenten worden overal en altijd omgekocht in films en shows, maar in Zuid-Korea nam het epidemische vormen aan. Het was zo beroerd geregeld dat het systeem op de schop ging. Nu moeten verkeersagenten aangifte doen als automobilisten ze willen omkopen. De wet heeft het publieke imago van het politiekorps behoorlijk verbeterd, dus het lijkt een goed zet te zijn geweest.

8. Vermijd plassen in Japan

Rijden door een flinke regenbui is voor velen geen favoriet moment. Zeker niet als het trottoir vol staat met mensen. Als je in Japan door jouw toedoen een voetganger kletsnat rijdt, kun je er een flinke boete voor krijgen.

9. Dieren hebben voorrang in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een en al natuurlijke schoonheid en kent een rijke flora en fauna. Herders hebben er voorrang als ze hun geiten, schapen en andere dieren van de ene kant van de weg naar de andere kant brengen. Herders moeten zich ook zelf aan wetten houden. Zo moet er iemand aan het begin en aan het einde van de kudde lopen die duidelijk maakt dat de kudde bij elkaar hoort. Afhankelijk van het tijdstip op de dag moeten ze een rode vlag of rood licht gebruiken om automobilisten te waarschuwen.

10. Gedraag je als je op Cyprus rijdt

Cyprus is een mooie bestemming, maar autorijden vergt wel enige oplettendheid. Automobilisten op Cyprus kunnen boetes krijgen als ze hun handen zonder geldige reden van het stuur afhalen. Gebruik hier dus vooral geen gebarentaal richting andere bestuurders. De Cypriotische politie is er niet blij mee.