Landen die naar onze maatstaven minder welvarend zijn dan Nederland, zijn ook niet zo prijzig om in te wonen, zo denken we vaak. Maar niets is minder waar.

Er is een aantal landen die onverwacht hoge boodschappenprijzen hanteren of dezelfde prijzen hanteren zoals wij die in Nederland gewend zijn. Columbus Magazine zocht het uit en kwam met de top 10 van onverwacht dure landen.

1. Mozambique
Mozambique is in de ogen van veel mensen niet bepaald een rijk land. Toch betaal je op een gemiddelde markt meer geld voor groente en fruit dan in buurland Zuid-Afrika. In een supermarkt in hoofdstad Maputo betaal je voor één liter yoghurt al € 4. Een set van vier kleine bakjes Griekse yoghurt kost maar liefst € 9,40. Ook zijn er prijzen die overeenkomen met de prijzen in Nederland. Een kilo rijst kost bijvoorbeeld € 1,30 en voor een liter benzine betaal je gemiddeld € 1,25.

2. Angola
Nog een opzienbarend prijzig land is Angola. Een liter melk koop je voor € 1,82. Wil je hier een kipfilet en een gemiddelde fles wijn kopen, dan ben je al gauw € 19 kwijt. Ter vergelijking: in hoofdstad Luanda verdienden inwoners in 2012 gemiddeld € 40 per maand.’

3. Venezuela
In 2012 is berekend dat de gemiddelde Venezolaan een maandinkomen verdient van € 183. Desondanks worden voor boodschappen exorbitant hoge prijzen gerekend. Je betaalt voor een liter melk € 1,70 en voor een dozijn eieren ben je bijna € 5 kwijt. Ter vergelijking: in Nederland betaal je voor een pak halfvolle melk bij de duurste winkel € 0,98.  In Angola betaal je voor een flesje wijn € 12, maar in Venezuela ben je maar liefst €15,- kwijt. Tanken kost dan weer niets in dit Zuid-Amerikaanse land: gemiddeld betaal je € 0,08 voor een liter benzine.

4. Uruguay
Nog een Zuid-Amerikaans land dat verrassend duur is, is Uruguay. Niet zozeer schrikbarend hoog vergeleken met Nederland, maar voor een land waar de inwoners gemiddeld een maandsalaris van € 700 verdienen, zijn het wel pittige prijzen. Voor een dozijn eieren ben je € 2 kwijt en ook een brood koop je voor dat geld. Benzine tank je daar voor € 1,33 per liter.

5.  Congo
Het Afrikaanse land Congo is ook niet een van de goedkoopste. Voor een liter melk ben je € 2,10 kwijt en eieren zijn nog duurder: maar liefst € 3,08. Een kilo appels kost je gemiddeld € 3. Water is in het land schaars en een literfles kost je dan ook € 1,60.

6. Koeweit
Koeweit is een land dat er een beetje tussen prijzige en goedkope landen hangt. Het ene product is verrassend duur, maar andere producten kosten weer vrij weinig. Ga je naar Koeweit op vakantie? Bereken dan voor jezelf hoeveel je kwijt zult zijn aan boodschappen. Melk kost hier € 1,24 en voor een kilo rijst betaal je € 2,14. Sla is opvallend duur met maar liefst € 2,20 voor een krop. Brood en fruit zijn in vergelijking weer goedkoop.

7. Costa Rica
Het paradijselijke Costa Rica kent een vrij duur levensonderhoud. Voor een pak melk ben je € 1,13 kwijt en voor een fles wijn bijna € 9. Koop je een kilo appels, dan ben je ben je al gauw € 4 lichter. Huur je een auto in Costa Rica, houd er dan rekening mee dat je gemiddeld € 1,15 kwijt bent voor een liter benzine.

8. Burundi
Het kleine Afrikaanse landje Burundi is ook aan de prijzige kant. Daar is-ie weer: voor een pak melk ben je gemiddeld € 1,37 kwijt en een kilo rijst kost € 2,48. Kipfilet en wijn blijken ook schaarse producten, want voor een kilo kipfilet betaal je meer dan € 10 en de wijn die je er wellicht bij zou willen drinken, gaat je gemiddeld € 12,50 kosten. Benzine is ook duur in het land: € 1,38 per liter.

9. Brazilië
De economie van Brazilië groeit met de dag, maar dat heeft zo zijn nadelen voor het kopen van alledaagse producten. Zo zijn de boodschappen in Brazilië tegenwoordig te vergelijken met de prijzen in onze supermarkten. Je betaalt gemiddeld € 0,80 voor een liter melk en voor een krop sla ben je € 0,70 kwijt.  Tanken doe je voor zo’n € 0,91 per liter benzine.

10. Papoea Nieuw Guinea
Papoea Nieuw Guinea, dat grenst aan Indonesië, is tijdens het boodschappen doen ook niet het goedkoopste. Voor melk ben je € 1,73 kwijt en voor 12 eieren betaal je bijna €4. Ook groente en fruit is duur: de prijs komt niet onder de €2 voor een kilo. Voor een fles water wordt er € 1.84 gevraagd. Qua benzinekosten spant Papoea Nieuw Guinea de kroon in dit lijstje met maar liefst € 1,42 per liter.