Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
Vrede Fontein
16 juni 2017

Viering van de vrede met Vrede Fontein

In de zomer van 1667 werden in het Kasteel van Breda vredesonderhandelingen gevoerd die een eind maakten aan de Tweede Engelse Oorlog. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten in die tijd prachtige tijdelijke fonteinen voor hun verblijven in de Bredase binnenstad. De fontein werd hiermee een symbool voor de viering van de vrede.  Nu 350 jaar later is er in Breda een interactieve Vrede Fontein gebouwd. Ga op reis in de geschiedenis van Nederland.

Vrede van Breda 350 jaar

350 jaar geleden was Breda even het centrum van de wereld. Op 31 juli 1667 kwam het vredesverdrag tot stand waarmee een einde kwam aan de Tweede Engelse Oorlog tussen Engeland en de Nederlandse Republiek. Op 24 augustus 1667 werd het verdrag officieel bekrachtigd en barstte de stad in feestvreugde uit. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten prachtige tijdelijke fonteinen.
Voor de verblijven van de Engelse, Franse, Deense en Nederlandse delegaties spoten fonteinen wijn: Bij de Engelsen uit rozen, bij de Fransen uit Lelies, bij de Denen uit de slurf van een olifant en bij de Nederlandse delegatie spoot wijn uit een pijlbundel in de klauwen van de Nederlandse leeuw. De fonteinen werden hiermee een symbool voor de viering van de vrede.

Breda al eeuwen gastvrije stad

De Vrede van Breda biedt kansen om de vrede anno 2017 in Breda te herdenken en beleven en brengt mensen bij elkaar om na te denken over de betekenis van vrede. Daarnaast geeft de geschiedenis aan dat ook toen al de waarde van Breda als gastvrije stad bekend was. Gebaseerd op de vredesfonteinen van toen wordt van 16 juni t/m 16 juli 2017 een tijdelijke interactieve Vrede Fontein geplaatst op het Kasteelplein. De fontein is gedurende deze maand gratis toegankelijk voor publiek en dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur. Breda is ook zeer geschikt om een weekend weg door te brengen.

Waterspektakel

Passerend publiek kan plaatsnemen op het platform van de fontein en zich mee laten voeren door het waterspel. Schermen van water van circa 3 meter hoog laten bezoekers al spelenderwijs gevoelens van conflict en vrede ervaren door afwisselend op te jagen, afstand te creëren en uiteindelijk weer te verenigen. “De Vrede van Breda gaat niet alleen over feest. Het gaat vooral ook over onrust, macht, verdeeldheid, onderhandelen en geweld. Situaties die we door middel van het waterspel willen overbrengen aan de bezoekers”, aldus de jonge ontwerpers Francien van Cappelle en Ilja Kramer, afgestudeerd aan AKV | St. Joost.

24 juni: Vrede van Breda tour

Op zaterdag 24 juni vindt een georganiseerde wandeltocht plaats langs diverse projecten van De Vrede van Breda. De tour start om 14.30 uur bij de Zomerexpositie Lieve Vrede. Een keur aan Bredase amateurkunstenaars- en schrijvers tonen hier hun vredesboodschappen onder het motto “Zeg het met een kunstwerk en maak de wereld mooier”. De route leidt vervolgens langs De Vrede Fontein en eindigt bij de honderd vredesvlaggen van ‘Flags of Peace’, waar een officiële onthulling plaats zal vinden. De wandeling duurt circa een uur en is geheel gratis.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Erop uit: ontdek de tentoonstelling ‘foute boeken’

Iets origineels doen met je date dit weekend of gewoon lekker...

Zo vier je twee keer nieuwjaarsdag!

Dol op nieuwjaar? En lijkt het je wel gaaf om dit...

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

Vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is...

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen

Internationale Vrouwendag is aandacht geven aan vrouwenthema's. Dit jaar is het...

Op reis of Carnaval vieren?

In het Zuiden barst Carnaval los, je kunt hieraan meedoen. Maar...

singlessite gidsen

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

advertentie

Shoestring - Groepsreizen