Singlessite Blog  inloggen registreren wachtwoord vergeten?

Stoer - 28 november 2011 16:19

StoerIk zoek een lieve, stoere vent/man (en nog wel meer). Zoiets kom ik regelmatig tegen op de datingsite waar ik nu m’n geluk beproef. Echter is me dit in het verleden ook al opgevallen bij andere sites.


Nu is het voor deze man in ieder geval een lastig begrip, stoer zijn (en vermoedelijk voor meer mannen). Want wat is nu stoer? Volgens de woordenboeken die er te vinden zijn komt het hier ongeveer op neer: Flink en fors of sterk, Breedgeschouderd, Ferm, Doortastend en Fier.

De combinatie doet het hem echter voor mij: lief en stoer. Moet ik het opvatten als ruwe bolster blanke pit? Voor mij komt stoer in de categorie: biker, durfal of heldenmoed. En als ik aan een biker denk, dan komt nu niet meteen lief bij me op. Eerder iemand die zich de wet niet voor laat schrijven door een ander (en dus de man die je zoekt ook niet). Iemand die lief is daarentegen die laat zich meer de wet voor schrijven. En dus gaat in mijn ogen de combinatie lief en stoer niet bepaald samen.

Stoer is echter ook zo’n woord waar mannen niet echt iets mee hebben. Voor hun is het een woord dat ze of al automatisch in zich hebben of het staat ver van hun bed doordat ze denken aan de stuntmannen of de al eerder genoemde bikers. Een kat uit een boom halen is nou niet bepaald stoer, dat doe je gewoon als je er bij kunt, terwijl dit door vrouwen wel als stoer wordt gezien. Zo is het voor de meeste mannen ook geen enkel probleem om een spin of muis te verwijderen, iets waar de gemiddelde vrouw met angst en beven naar kijkt.

Moeten we de combinatie lief en stoer niet bij elkaar zien? Of juist weer wel? Volgens mij wordt het er voor de meeste mannen er in ieder geval niet makkelijker op, en is het handig als je als vrouw gewoon duidelijk naar de man bent. Wij mannen lijken misschien wel eens moeilijk, maar we worden gewoonweg in de war gebracht door vrouwen en dan zijn we de weg even kwijt (en mannen houden er niet van om de weg te vragen…)

Dus vrouwen, als je inderdaad een stoere man zoekt, vertel er even bij wat je als stoer ziet. Dan kan een man zich daar makkelijker in vinden. Wellicht dat er op die manier een betere match te vinden valt dan wanneer je het bij lief en stoer houdt?
Of zit ik er compleet naast en zien jullie stoer toch weer in een compleet ander daglicht? Ik hoor het graag zodat niet alleen ik, maar ook de andere mannen er wat aan hebben. ;)

Daniël is 36 jaar, single en schrijft voor Singlessite.nl. Zijn belevenissen op internetdaten en kijk op de verschillen tussen man en vrouw zullen regelmatig te lezen zijn.

Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers

3 Reacties op “Stoer”

 1. Hallo Daniël,
  Als vrouwelijke evenknie van “stoer” ervaar ik de omschrijving spontaan. Wat is spontaan? En beter nog “een leuke spontane meid”. In het woordenboek vindt je onder spontaan ook de woorden zelfstandig en uit eigen beweging. Oh, maar wacht eens..wordt dat niet juist weer als eng ervaren…? Excuus voor de enigszins cynische ondertoon, ik denk dat ik je wel snap. Je verhaal roept het beeld op van zwart-wit posters van breedgeschouderde (dat klopt dan weer wel) mannen in een leren jas met een blote baby op de arm. Worden die eigenlijk nog verkocht sinds de jaren 80? Hoe dan ook, ik neem het eigenlijk niemand kwalijk dat ze een poging doen om te omschrijven wat eigenlijk niet te omschrijven is. Omdat ze iets heel graag willen wat steeds moeilijker te krijgen lijkt..Gewoon jezelf zijn..stoer, spontaan of wat dan ook..de aanhouder wint! Succes!
  Groet, Desiree

  Daisy | 2 december 2011 | 15:46 |
 2. Hoi Desiree,
  Ik snap je ondertoon wel (en ja,volgens mij worden die leren kassen nog steeds verkocht;)).
  Spontaan is ook lastig uit te leggen (geloof dat ook vrouwen graag een spontane man willen).
  Ik denk dat er door de emancipatiegolven, de man verworden is tot de man van vandaag de dag. In de war, niet meer wetende wat man zijn inhoud door alle zelfstandigheid die de vrouw laat zien (terwijl zij graag verwend wil worden in al haar vrouwelijkheid).
  Ik heb het grote vermoeden dat er door alle mechanismen die onze huidige maatschappij met zich mee brengt, we in onze evolutie van gelijkwaardigheid, we ons gevoelsleven nog niet mee hebben kunnen laten groeien. Mannen zijn nog niet gewend aan hun vrouwelijke, en vrouwen nog niet aan hun mannelijke kant. En wat het nog veel lastiger maakt is dat we als sexen onderling die communicatieslag nog helemaal niet gemaakt hebben!
  En jezelf zijn in deze omstandigheden vergt heel veel inspanning die maar weinigen echt op kunnen brengen.
  Laten we beginnen met goed elkaar te communiceren (praten,luisteren en herhalen;)), ik denk dat we dan al een heel eind gaan komen.
  Mijn succes komt nog wel,de jouwe ook? :)

  daniel | 5 december 2011 | 16:19 |
 3. Dat is een moeilijke vraag!
  Ik zie de combinatie stoer en lief als volgt;

  Als je door je enkel gaat draagt hij je naar huis.
  Als je in de supermarkt staat vraagt hij aan dat oudere dametje of hij haar boodschappen voor haar moet inpakken en even voor haar in de auto moet zetten.
  Als een andere man (bijv. bij uitgaan) geen respect voor je toont, dan zegt hij daar iets van.
  Op het moment dat jij je ziek voelt (hevige griep bijv.) neemt hij het gehele huishouden zonder te zeuren van je over.
  Ondanks dat hij het druk heeft, neemt hij toch het “in elkaar zetten van die nieuwe kast” volledig voor zijn rekening..ondanks dat je het zelf (met meer pijn en moeite) ook wel zou kunnen.
  Als je gaat winkelen met hem, draagt hij al jouw tassen.
  Als je uit eten gaat met hem, betaald hij de rekening.
  Ik denk dat dat wel situatie schetsen zijn waarin een man stoer / lief zijn toont..

  Maar goed.. ik denk dat de meeste mannen het gevoel hebben dat ze stoer moeten zijn in het openbaar.. En dat lieve…inhetgeheim voornamelijk willen tonen!

  Sayenna | 3 februari 2012 | 10:01 |

Plaats een reactie

Je moet zijn om een reactie te kunnen plaatsen.